درمان سرطان خون با روش های نوین
برای درمان سرطان خون چه روش هایی ارائه شده است؟ با ما همراه باشید
سرطان خون از جمله شایع ترین نوع سرطان در جهان است که از پیچیدگی های زیادی برخوردار است و با بررسی دقیق متخصص خون و در نظر گرفتن حالت های بیمار می توان به درگیر شدن وی به این بیماری پی برد. اگر بخواهیم نگاهی جامع به سرطان خون داشته باشیم، باید در ابتدا ببینیم، سرطان خون در اثر چه چیزی پدید می آید.

علل بوجود آمدن سرطان خون
سرطان خون که امروزه یکی از چالش های علم پزشکی است در افراد مختلف بروز می نماید و البته تفاوتی از نظر سن یا جنسیت در ابتلای به آن وجود نخواهد داشت، سرطان خون ن در واقع نوعی از سرطان است که با درگیر کردن خون و مغز استخوان ادامه فعالیت های نرمال سایر اندام های بدن را با مشکلاتی همراه می نماید ، فردی که مبتلا به سرطان خون است با رشد غیر قابل کنترل سلول ها و تولید غیر طبیعی آن ها در مغز استخوان مواجه می شود ، به دنبال آن این سلول های غیر طبیعی وارد جریان خون شده و سرطان خون را به وجود می آورند.
متاسفانه، با تلاش پزشکان متخصص خون و سرطان و دانشمندان، هنوز علت اصلی سرطان، مشخص نیست. اما در نهایت علت هایی ثابت شده است که بر ابتلا به سرطان خون افراد تاثیرگذار است. که اغلب تحت کنترل آنها هم نمی باشد. علت هایی مانند؛ ژنتیک، شرایط محیطی، سوءتغذیه، کار کردن با مواد بنزنی، مواد شیمیایی مثل برخی از رنگ ها و قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس.
سرطان خون دارای تفاوتی عمده با سایر سرطان ها است و آن هم عدم تشکیل توده های سلولی بعد از ابتلا می باشد، اینکه با سرایت فرد به این بیماری توده ای در بدن تشکیل نمی شود تقریبا تکثیر و رشد آن را بی علامت و البته تشخیص را نیز دشوار می سازد. سایر سرطان ها توده های سلولی تشکیل می دهند و با بررسی های ابتدایی مانند تصویر برداری و یا اشعه ایکس قابل شناسایی خواهند بود اما در سرطان خون علائم و نشانه های ابتلا متفاوت می باشد.
بد نیست بدانید که سرطان خون انواع و درجات مختلفی دارد که می تواند در تمامی افراد حتی کودکان بروز کند، بنابراین ممکن است که سرطان خون در بدن یک کودک با سرطانی که در فردی بزرگسال رخ داده است از نظر نوع، شدت و تاثیرگذاری متفاوت باشد، به دنبال این موضوع نیز در مساله درمان سرطان خون ، عواملی مانند سن بیمار، نوع سرطان و همچنین شرایط بدنی و سلامتی فرد تاثیر گذار است. مهم ترین سرطان های خون عبارت اند از : سرطان خون حاد لنفوسیتی (ALL)، سرطان خون حاد میلوژن (AML)، سرطان خون لنفوسیتی مزمن (CLL)، سرطان خون مزمن میلوژن (CML).
میانگین سنی مبتلایان به سرطان خون
هر چقدر سن بالاتر برود، میزان ابتلا به سرطان خون افزایش می یابد. پس افراد میانسال و مسن به ویژه بالای 40 سال باید حالت های مشکوک به سرطان خون را بشناسند و آن را جدی بگیرند. از سوی دیگر وقتی کودکان زیر 15سال به این بیماری دچار می شوند، اغلب به صورت حاد می باشد و باید گفت، هر چه سن بیمار کمتر باشد، میزان بدخیمی این نوع از سرطان بیشتر و بیشتر می شود. چرا که سرطان در کودکان علل آندوژنی این بیماری را در آنها بوجود می آورد و ژنتیک در بدخیمی آن نیز تاثیر ویژه ای می گذارد.
انواع سرطان خون

همانطور که بیان شد سرطان خون در انواع مختلفی ظاهر می شود که تاثیرات متفاوتی هم در بدن افراد ایجاد می نماید، اما به طور کلی این سرطان شامل سه دسته خواهد بود که شناسایی آن از طریق آزمایشات تخصصی در این زمینه انجام می شود. دسته اول لوکمیا خواهد بود که در اثر ابتلا به آن سلولهای سفید مغز و استخوان درگیر می شوند و با تکثیر بیش از اندازه سلول ها روند عادی را مختل می نمایند.لوسمی (Leukemia) نوعی از سرطان که در خون و مغز استخوان پیدا شده است و به دلیل تولید بیش از حد سلول های سفید خون غیرطبیعی بوجود آمده و وقتی این سلول ها قادر به مبارزه با عفونت ها نیستند، پدید می آید. همچنین این سلول های سفید غیرطبیعی، باعث عدم توانایی مغز استخوان برای ساخت سلول های قرمز و پلاکت ها می شود که این کار را سخت تر می کند.
دسته ی دوم سرطان خون مربوط به لنفوم ها می شود که در واقع باعث بهم ریختگی در سیستم ایمنی بدن خواهند شد.سرطان خون لنفوم با اثرگذاشتن بر روی سلولهای لنفاوی و سلولهای سازنده این بافت، سیستم ایمنی بدن را دچار مشکل کرده که در برخی از قسمتهای بدن مثل غدد لنفاوی، طحال یا لوزه ها می توان آن را یافت.
در دسته دوم لنفومها (سلولها لنفاوی مسئول سیستم ایمنی بدن هستند) گرفتار میشوند. دسته سوم مولتیپل میلوما یک نوع سرطان مغز و استخوان است در حقیقت سلولهایی که مسئول تولید آنتی بادی در بدن هستند به اسم پلاسما سل آنها گرفتار میشوند. برحسب اینکه کدام نوع سلول گرفتار شوند ممکن است علائم خاصی بروز پیدا کند، علائم از یک بی حالی بی حوصلگی، ضعف، خونریزی، عفونتهای مکرر در بدن، ضایعات پوستی خون ریزی دهنده و خونریزی از نقاط مختلف بدن به طور طبیعی ایجاد شده و برحسب اینکه کدام سلول بدن متأثر شود این علائم متفاوت است.
و اما سرطان خون میلوئید یا مغز استخوان همانطور که از نامش پیداست بر مغز استخوان تاثیر میگذارد و برخی سلولهای مغز استخوان به گلبول های قرمز، گلبول های سفید و سلول های پلاکت ساز تبدیل شده و روز به روز بیماری را گسترش می دهد.
نشانه هایی که باید جدی گرفت!
- خستگی و ضعفی که به مرور گسترش می یابد.
- بروز مشکلاتی مانند انعقاد خون
- تنگی نفس به صورت جدی که حتی راه رفتن کوتاه مدت فرد را هم با مشکل مواجه می کند.
- لکه های قرمز قابل مشاهده زیر پوست که از خونریزی داخلی ناشی می شود.
- افزایش حجم لثه ها و متورم شدن آن، ورم در بخش غدد لنفاوی.
- کبودی که به صورت خود بخود مدام در بدن ایجاد می شود و هر روز نیز بیشتر می شود.
- کاهش اشتها و احساس سیری بلندمدت و پف زیاد در بدن.
- رنگ پریدگی، تعریق شبانه و تب و لرز مداوم.
- درد استخوان، درد در ناحیه سمت چپ شکم و سردردهای ضربان دار.
سرطان خون بدخیم چیست؟
اگر سرطان خون در بیمار در زمان حاد شدن آن مشخص شود، می توان گفت ما با یک سرطان خون مزمن روبرو شدیم. یکی از آنها که در علم پزشکی با نام سرطان مزوتلیوما بدخیم شناخته شده است، نوعی نادر از سرطان خون به شمار می آید و در بسیاری از اوقات هم بر ریه ها و قلب بیمار تاثیر مستقیم می گذارد. مزوتلیوما بدخیم با قرار گرفتن در معرض آزبست که یک ماده معدنی طبیعی است، ایجاد شده و در برابر گرما بسیار مقاوم است.
آیا سرطان خون حتی از نوع بدخیم قابل درمان است؟
امروزه، شیوع سرطان خون در ایران و جهان روز به روز در حال افزایش است. اما خبر خوب در این میان، این است که این نوع سرطان نسبت به گذشته دیگر کشنده نیست و پیشرفت علم پزشکی و داروهای ضد سرطان، راه های درمانی آن را گسترش داده است.
این نوع سرطان در زمان تشخیص به دو قسمت حاد و مزمن تقسیم بندی می شود. سرطان خون در هر تقسیم بندی که ذکر شد، در کودک و بزرگسالان درمان می شود. خوشبختانه، امروزه شانس پاسخگویی به این بیماری تا 75 درصد افزایش یافته و حتی در برخی از اوقات به 90 درصد هم می رسد.
راه های درمان سرطان
انتخاب روش درمانی این نوع از سرطان خون را می توان به سن، سرعت پیشرفت بیماری و میزان گسترش آن به سایر قسمت های بدن بیمار وابسته دانست. همانطور که گفته شد، در عرض سال های گذشته، درمان سرطان خون پیشرفت قابل ملاحظه ای کرده است، که در زیر به درمانهای متداول آن اشاره خواهم کرد.
- ابتدا تلاش کنید برای درمان سرطان خون خود یا بیمارتان، یک متخصص خون و انکولوژی حاذق پیدا کنید که به وی اعتماد کامل داشته باشید.
- اولین راه برای درمان سرطان خون، شیمی درمانی است که از داروهای ضد سرطان (به صورت تزریق وریدی و یا مصرف دارو) برای نابود کردن و متوقف کردن سلول های سرطانی استفاده می کنند.
- پرتودرمانی یکی دیگر از این راه هاست. در این روش درمانی از پرتوهایی با انرژی بالا جهت از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
- یکی دیگر از روش هایی که در درمان این نوع از سرطان بسیار شایع است، درمان های هدفمند است که بدون نابود کردن سلول های نرمال، تنها سلول های خونی بدخیم را به طور خاص از بین می برد.
- پیوند سلول های بنیادی سالم به بدن فرد بیمار که در کنار روش های تخریب سلول های بدخیم به تولید سلول های خونی سالم نیز کمک می کند، از دیگر روش های درمانی موثر است.
- جراحی سرطان که برای درمان برخی لنفوم ها به کار می رود و می توان غده های لنفاوی آسیب دیده را از بدن خارج کرد.
- در نهایت به ایمونوتراپی می توان اشاره کرد که در این روش درمانی، سیستم ایمنی بدن در راه نابودی سلول های سرطانی به صورت اختصاصی فعال می شود.
خلاصه مطلب
آن چه توصیه جدی ما به بیماران سرطانی و همراهان آن ها است حفظ روحیه و انگیزه و امید برای درمان است. پیگیری و تداوم در روند درمان سرطان و دوری از نا امیدی می تواند با تکیه بر دانش و تجربه متخصص انکولوژی به موفقیت در درمان بیانجامد. شما عزیزان و همراهان گرامی می توانید از طریق ثبت سوالات خود در بخش دیدگاه این مقاله، در اولین فرصت پاسخ دکتر معصومه صابریان فوق تخصص انکولوژی و ماتولوژی را دریافت نمایید.

متخصص داخلی، فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی
عضو انجمن انکولوژی ایران و اروپا
عضوانجمن خون و سرطان ايران
فوق تخصص بیماری های خون و سرطان بزرگسالان
سلام من نامزدم سرطان خون ازنوع پیشرفته شو داره متاسفانه حاد شده روزانه چندین بار خون بالا میاره سردرد و سرگیجه داره غذاهم نمیخوره رنگشم پریده و وزنش هم کم شده
امید برای درمانش هست؟؟؟
سلام لطفا با پرونده پزشکیشون مراجعه بفرمایید . علائم و آزمایشات رو باید بررسی کنم
ببخشید آیا سرطان خون میتونه ارثی باشه
پدر شوهر من سرطان خون داره میترسم همسر من هم خدایی نکرده داشته باشه ؟
بله ممکنه و البته باید بررسی و چکاب مرتب داشته باشن
در آزمایش های دوران نامزدی میتوان از وجود سرطان خون مطلع شد ؟
در صورت مشکوک بودن انجام آزمایشات تخصصی تجویز خواهد شد
سلام و ارادت خانم دکتر rate%من در آزمایش bcrحدود ۴.۵شده که نسبت به دفعه قبل که ۰.۳بود افزایش زیادی داشته درضمن روزی ۴ تا کپسول تاسیگنا ایرانی هم میخورم البته متاسفانه یکم تو نظم خوردن کپسول دقت نکردم حالا باید چیکار کنم به نظرتون؟تو رو خدا حقیت را بهم بگید.احساس میکنم کارم دیگه تمومه.بد جور رفتم تو فکر و از همه چیز سیر شدم.لطف کنید منو راهنمایی بفرمایید.
افزایش bcr نشانه فعال شدن بیماری است.اگر bcr-abl مسیر پیش رونده داشته باشد قطعا نیاز به بررسی تست مقاومت به درمان است.این تست برای تشخیص این است که بفهمیم بیمار به درمان مقاوم شده است یا خیر؟ در صورتی که مقاومت ایجاد شده باشد دارو عوض می شود و در غیر اینصورت دوز دارو را افزایش می دهیم و بعد از گذشت سه ماه مجددا بیمار چک می شود برای اینکه بفهمیم bcr-abl افت کرده است یا خیر؟
سلام خانوم دکتر امیدوارم تو زندگی به هرچیزی ک دوست داری و ارزشو داری برسی و روز ب روز موفق تر، شاد و تندرست در کنار خانواده زندگی اروم و خوبی سپری کنی..😊😊💝
آخه چند روزه ک متوجه شدیم پدرم ی چیزی ت ریه هاش هست.حالا همین الان ک دارم این متنو تایپ میکنم با برادرم رفتن نمونه برداری.. این مریضی لنتی اگ خودش نکشه آدمو این ترسو استرسش از پا درمیاره. قربون خدا برم من خواهر و مادرمم درگیر شدن قبلا خواهرم تو سرش مادرمم رحمش و آپاندیسش. 😂😂 بعضی وقتی آدم میمونه بخنده یا گریه کنه همچین موقع هایی. بازم شکرش ایشالا خودش ب وسیله فرشته هایی مثل شما ک تو این حال بد به ادم روحیه میدین و با حرفای خوب و امیدوارانه تا حد خیلیییی زیادی دل ادمارو قرص میکنه خیلی مهمه تسلیم نشدن و نا امید نشدن.تورو خدا ادامه بدین این کارایی خدا پسندانرو مطمعن باشین این دعا های امثال منی ک بدترین لحظه هارو میگذرونیم نگران حال عزیزایی ک جلو چشممون روز ب روز آب میشن و نمیتونیم کاری کنیم بدرقه زندگی و راهتونه.معذرت میخوام طولانی شد صحبتام راستشو بخواین کسی پیشم نبود استرس و نگرانی بدی داشتم یکم دردو دل کردم خواستم تشکری هرچند کوچیک و ناقابل کرده باشم از طرف همه اونایی ک ب نحوی درگیرن با این بیماری.مهدی داداش شماهم توکلت ب خدا باشه ایشالا حضرت زهرا(س) خودش شفاعتشو میکنه حال ابجیمونم خوب میشه محکم باش مَشتی میگذره این سربالایی ایشالا…. خداحاافظ همگی
ممنون با آرزوی سلامتی
سلام خانم دکتر من پدرم سرطان بدخیممغز استخون داره واستخون جناق سینه و۵تا ستون فقراتش شکسته ولی هنوز به ریه اش نزده ایا امکان درمانش وجود داره؟
نتایج رو باید بررسی کنیم
درود و هزاران درود بر خانم دکتر بزرگوار و خوش اخلاق
خواستم بابت مطالب بسیار آموزنده و خوبی که باهدف بالا بردن سطح آگاهی عموم مردم از بیماری سرطان در سایت قرار دادین تشکر و قدردانی کنم.
ممنون از اینکه خیلی باحوصله و بااخلاق جوابگوی مردم هستین و دانش و تجربه بالاتونو برای خدمت به مردم بکار گرفتین.
تنها کاری که ازدست من برای جبران زحمات شما برمیاد آرزوی سلامتی برای خودتون و خانواده محترمتون هست.
امیدوارم پیشرفت و موفقیت روزافزونتون به داشتن زندگی پر از اتفاقهای قشنگی که دوست دارین ختم بشه.
ازاینکه یکی از هموطنان من به این حد از علم و دانش رسیده و صادقانه خدمت میکنه واقعا افتخار میکنم، امثال شما نگین گرانبها و درخشان این سرزمین هستن که وجودتون برای ما مردم نعمت و افتخاره.
قلبا و صمیمانه بهترینها رو براتون آرزومندم.
از طرف یک هموطن که شما زندگی دوباره بهش بخشیدین و تا آخر عمر دعاگوی شما هست، زبانم برای تشکر قاصره. خیلی مدیونتون هستم دکتر بااخلاق و دانشمند و عزیز و دوست داشتنی
ممنون از لطفتون .انشالله که همیشه سلامت باشید
سلام خانم دکتر پسر من از دوسالگی کنار گردنش یه برجستگی خیلی کوچیک در حد یک لوبیای کوچیک داشت الان که هشت سالشه اون برجستگی هنوزم هست ولی کاملا بررگتر شده الان اندازه یک بادوم کوچیکه. چند تا متخصص اطفال دیدنش و معاینه سطحی کردن و گفتن ایرادی نداره و این تو بچه ها زیاد دیده میشه ولی من خیلی نگرانم. یکبار هم سونو انجام دادم و گفتن یک لنف نود هست. پسرم علامت خاصی نداره. فعالیت و زندگی عادی و طبیعی داره. البته تو دوران مهد خیلی تند تند سرما میخورد. به نظر شما این برجستگی نیاز به پیگیری بیشتر نداره؟
لنف نودهایی که از نظر اندازه و شکل در زمان طولانی ثابت بمانند معمولا خوش خیم هستند بخصوص در اطفال
سلام خانم دکتر
وقتتون بخیر
ببخشید من پسر عموم هفت هشت سالشه دچار سرطان خون بدخیم شده و از اینجا متوجه شدیم ک طحالش بزرگ شده
درمان میشه؟
سلام . باید مدارک رو دید سرطان خون در بعضی موارد قابل درمان است
سلام خانم دکتر من تو افغانستانم خواهرم چن وقت قبل از دهن ، گوش ، بینی و چشم هاش خون امد بردیم چک آپ خون وقتی بررسی کرد الان میگن احتمال ۴۰% سرطان خون داره دکتر بهش گفته با دارو از بین میره خیلی قابل توجه نیست میشه راهنمایی کنید ممنون
سلام . باید مدارک رو دید سرطان خون در بعضی موارد قابل درمان است
سلام خسته نباشید ایا کسی که aml حاد داشته باشد امکانش هست که با شیمی درمانی به بهبودی کامل برسه واحتیاج به پیوند مغز استخوان نداشته باشد…ممنونن از زحماتتون
سلام . بله در مواردی اتفاق می افتد دو مورد سرطان حاد نوع لنفوسیتی در اپیزود اول مگر در شرایط خاص توصیه به پیوند نمی شود
سلام خانم دکتر پدرم سرطان خون بدخیم داره میخاستم بدونم خوب میشه یا نه لطفا حقیقت رو بهم بگید
سلام . بستگی به نوع سرطان دارد بدون پاتولوژی و دیدن شرایط بیمار در مورد سوالی با این اهمیت نمیشه پاسخ داد
سلام وقتتون بخیر ببخشید من یک ساله ازدواج کردم قبل از ازدواج هرگز یادم نمیاد کم خونی داشته باشم اگرم بوده یادم نمیاد حتی در زمان ازدواج چون همسرم مینور بود ازمایشگاه بهش گفته بود خانومت کم خونی هم نداره چ برسه ب مینور بودن ، ی مدتیه پاهام کبود میشه بی دلیل چکاپ دادم هموگلوبینم ۱۱/۳ بود ۲۴ سالمه هماتوکریتمم پایین بود ، با ازمایشای قبلی مقایسه کردم همه ی فاکتورام نسبت ب قدیم کم شده و نردیک مرز حداقل هستن ، ی سری ازمایش PT و PTT و اهن و ذخیره اهن هم امروز دادم خیلی نگرانم این کبودیا سرطان خون باشه تروخدا کمکم کنید مشکل دیگه ای هم ندارم خداروصدهزارمرتبه شکر ماشاءالله
جواب ازمایشات برای پاسخ به سوال نیاز است ولی احتمال سرطان با یک کمخونی تنها زیاد نیست
سلام و عرض ادب خدمت شما بزرگوار انشالله که همیشه سالم و سلامت باشید.
۷ ماه که مبتلا به cml شدم و با قرص تحت درمان هستم و هر چند ماه به ازمایش میرم wbc به حالت نرمال دراومد و قرص ایمانتیت زیوک ۴۰۰ میخورم و دکترم گفتن که مادام العمر باید این قرص مصرف کنم،مقالاتی در اینباره خواندم که اگر بعد از یک سال وضعیت نرمال باشد نیازی به مصرف دارو نیست و یا اینکه دوز آن کمتر میشود و اینکه ایا این بیماری برای همیشه درمان میشود و سلامتی کامل حاصل شود، از شما بزرگوار سپاسگزارم نظرتان را در این باره بفرمایید خیلی خیلی ممنونتان میشم.
سلام دوست عزیز. درمان CMLبسیار طولانی است. نظر مراکز علمی دنیا به ادامه درمان برای همیشه است. به دلیل شانس بالای عود بیماری در شرایط خاص اگر نیاز به قطع دارو باشد باید بیمار از همه نظر تحت کنترل و درمان شده باشد،انجام نمونه مغز استخوان،انجام BCR/Ablجهت بررسی عدم وجود سلول های بدخیم و ازمایش خون لازماست و بعد تصمیم گیری میشود.