بیماری کم خونی آپلاستیک چیست؟
بیماری کم خونی آپلاستیک چیست؟
کم خونی آپلاستیک چه علائم و نشانگانی دارد؟
کم خونی آپلاستیک از چه روش هایی قابل درمان است؟
چه کسانی در معرض ابتلا به کم خونی آپلاستیک هستند؟
سوالات فوق جزء مهم ترین و نیز پرتکرار ترین سوالاتی هستند که از سوی افراد مختلفی پرسیده می شود. بیماری کم خونی قطعا جزء آن دسته از بیماری هایی است که همگان با آن آشنایی دارند اما انواعی دارد که طیف گسترده ای از اشخاص در خصوص انواع و تنوع آنها بی خبرند. این مقاله کمک می کند با یکی از انواع کم خونی آشنا شوید و نیز در خصوص علائم و عارضه های ناشی از آن آگاهی بیشتری کسب کنید.
ابتلا به بیماری کم خونی آپلاستیک چه نشانه هایی دارد؟
- احساس خستگی و بی حالی
- افرادی که به این بیماری مبتلا هستند در صورتی که کمترین فعالیت هایی را در طول روز داشته باشند به سرعت دچار نفس تنگی و با کاهش انرژی مواجه می شوند.
- در این افراد مبتلا ضربان قلب سریع و در مواردی نامنظم اتفاق می افتد.
- مبتلایان به کم خونی آپلاستیک پوستی زرد و یا در اصطلاح رنگ پریده دارند. پوست در حالت عادی گلگون و رنگی طبیعی دارد اما این افراد ظاهری خسته و رنگ پریده دارند.
- این افراد در اغلب موارد با عفونت های بدنی درگیر هستند. عفونت بدین شکل اتفاق می افتند که یا به طور مکرر رخ می دهند یا اینکه در مدت زمان طولانی این عفونت ها ادامه دار است.
- گاها از این افراد مبتلا گزارش هایی داریم مبنی بر اینکه با خونریزی بینی و یا لثه به دفعات مکرر مواجه می شوند.
- سردرد هایی غیر عادی
- سرگیجه

کم خونی آپلاستیک در اثر چه عواملی و برای چه اشخاصی ایجاد می شود؟
گاها در مغز استخوان افراد سلول های خونی به طور کلی یا تولید نمی شوند یا اینکه به اندازه نیاز تولید نمی گردند. دراین مواقع فرد با کم خونی مواجه خواهد شد. اما عواملی که بر این موضوع تاثیر گذارند متعدند. از جمله این عوامل:
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی؛ پرتو درمانی و شیمی درمانی در افرادی که به سرطان های مختلفی دچار هستند با هدف از بین بردن سلول های سرطانی انجام می شود. در این مسیر سلول های غیر سرطانی نیز در معرض پرتو درمانی قرار می گیرند و از بین می روند. بنابر این در افرادی که به سرطان مبتلا هستند امکان به وجود آمدن کم خونی آپلاستیک نیز وجود دارد.
- آسیب هایی ناشی از قرار گیری در مکان هایی که در آنجا مواد سمی و شیمیایی به سلول های خونی وارد می شود.
- عفونت هایی که ناشی از ویروس های مختلفی در بدن ایجاد می شوند در کم خونی موثرند.
- اختلال در سیستم ایمنی بدن که موجب می شود سلول های حیاتی و مفید بدن در معرض حملات سیستم ایمنی بدن قرار گیرند و توان تولید سلول های خونی را از دست بدهند.
- بارداری در زنان نیز گاها بروز کم خونی آپلاستیک را در پی دارد. بدین نحو که سیستم ایمنی بدن دچار اختلالاتی می شود که سلول های غیر مفید و مفید را یکجا مورد حمله قرار می دهد و همگی آنها را از بین می برد.
روش های درمانی کم خونی آپلاستیک کدامند؟
انتقال خون؛ یکی از رایج ترین روش های درمانی برای درمان کم خونی است.
پیوند زدن سلول های بنیادی؛ از دیگر روش های درمان کم خونی آپلاستیک است. اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که پیوند زدن سلول های بنیادی در افراد زمانی انجام می شود که کم خونی به مرحله شدیدی رسیده باشد.
دارو درمانی؛ دارو هایی وجود دارند که می توانند در تحریک مغز استخوان برای تولید سلول های خونی نقشی اثر گذار داشته باشند. در مواردی که ریشه و علت اصلی بیماری کم خونی آپلاستیک در فرد اختلال در سیستم ایمنی بدنی باشد پزشکان از دارو هایی استفاده می کنند که سیستم خود ایمنی را سرکوب می کند. در این موارد با کاهش حساسیت سیستم ایمنی دیگر حملاتی متوجه سلول های خونی بدن نمی شود. نیز مغز استخوان می تواند به راحتی به تولید سلول های خونی بپردازد.
*به طور کلی باید این نکته را در نظر داشته باشید که روش درمان به علت بیماری بستگی دارد. ایراد در هر کدام از بخش های بدنی باشد درمان باید برای رفع آن بخش از مشکلات بدنی متمرکز باشد.

نکاتی کلی و اساسی در خصوص کم خونی آپلاستیک
- یکی از راه های تشخیص بیماری کم خونی آپلاستیک این است که می توانید با یک آزمایش خون ساده تشخیص های لازم را داشته باشید. اما در مواردی باید روش های تشخیصی دیگری انجام شود.
- در صورتی که بیماری کم خونی آپلاستیک در فرد به طور شدید و حاد وجود داشته باشد در اغلب موارد پزشکان بستری شدن بیمار را ضروری می دانند زیرا که ممکن است خطرات زیادی جان بیمار را تهدید کند.
- کم خونی آپلاستیک در شرایط حاد می تواند منجر به مرگ فرد مبتلا شود.
نتیجه گیری
در انتها باید بگوییم که این امید را داریم که همه کسانی که به نحوی با این بیماری در گیر هستند بتوانند در زمان مناسب علائم و نشانه ای این بیماری را در خود تشخیص داده و روند درمانی را جهت از بین بردن این بیماری انجام دهند. تمامی بیماری ها دارای یک قاعده کلی هستند مبنی بر اینکه هرچقدر سریع تر تشخیص داده شوند و نیز روند درمانی آنها آغاز شود به همان میزان شانس موفقیت درمان بالاتر خواهد رفت. بنابراین این توصیه را داریم که به محض اینکه علائمی غیرعادی را در جسم و روان خود مشاهده کردید پروسه تشخیص را آغاز کنید و از بهترین متخصص هماتولوژی در این زمینه یاری جویید.
راه های ارتباطی با دکتر معصومه صابریان فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی:
- تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از پارک ملت، ایستگاه خبرنگاران، برج جم، طبقه اول، واحد۴
- (021) 22014532 – 22013068
- (0938) 6921414 – (0938) 8907079
- info@drsaberian.com
- صفحه اینستاگرام

متخصص داخلی، فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی
عضو انجمن انکولوژی ایران و اروپا
عضوانجمن خون و سرطان ايران
فوق تخصص بیماری های خون و سرطان بزرگسالان