پرتو درمانی بهتر است یا شیمی درمانی
پرتو درمانی بهتر است یا شیمی درمانی
پرتو درمانی بهتر است یا شیمی درمانی، موضوع مورد بحث ما در این نوشتار این است که کدام یک از این راه کار های درمانی موثرتر هستند؟
در حالی است که در هر دو این روش های درمانی برای درمان انواع سرطان ها به کار می روند. سرطان از جمله بیماری های است که تا کنون رشد گسترده ای در میان مردم جهان پیدا کرده است و راه کار های درمانی ان که در حال حاضر بیماران از آن بهره مند می شوند که موجب بروز عوارضی است که بعدا متوجه آن ها خواهد بود.
محققین زیادی در طول سال های اخیر، در این زمینه تلاش کرده اند درمان های با عوارض کمتری را جایگزین شیمی درمانی یا پرتو درمانی کنند، اما تا کنون خبری مبنی بر موفقیت آن ها حاصل نشده است.
هم اینک به مزایا و معایب هر کدام از این روش ها می پردازیم، باشد که گامی هر چند کوچک در جهت ارتقا آگاهی و سلامتی جامعه بر داشته باشیم.
شیمی درمانی چیست؟
شیمی درمانی نوعی داروی وریدی است که از طریق سرم به به داخل بدن بیمار منتقل می شود و می تواند جلوی رشد تومور های طرانی در هر نقطه از بدن را بگیرد و پیشرفت سلول های سرطانی را متوقف می کند.
اما در نهایت این متخصص آنکولوژی است که تصمیم می گیرد در چند جلسه قبل یا بعد از عمل جراحی برداشتن تومور های شیمی درمانی انجام شود تا بتواند بهترین تاثیر خود را بر روی بیمار بگذارد. شیمی درمانی قبل از انجام عمل جراحی می تواند شانس موفقیت عمل جراحی را بیشتر کند، چرا که با کوچک تر شدن تومور برداشتن آن در حین جراحی راحت تر و کم خطرتر است.
درباره تاثیرات شیمی درمانی به ندرت گزارش شده است که ممکن است روند عکسی را طی کند و به جای این که مانع از رشد سلول های سرطانی شود، ممکن است به رشد آن ها نیز سرعت بخشد یا کلا بی اثر واقع شود.
تمامی این موارد بستگی به نوع بیماری و واکنش های بدن فرد بیمار دارد.
شیمی درمانی چه عوارضی دارد؟
بیشترین عوارضی که در طول درمان سرطان بر بیمار وارد می شود از طریق روش شیمی درمانی است.
ریزش مو، یکی از شایع ترین عارضه های است که در صورت انجام شیمی درمانی اتفاق بیفتد و می تواند تا حد بسیار زیادی روحیه بیمار را کاهش دهد، که بیماران می توانند با استفاده از کلاه گیس ها و موهای مصنوعی این عارضه را از دید دیگران مخفی کنند اما باز هم تاثیرات منفی خود را برجای می گذارد.
تغییرات ناخوشایند پوستی مانند لک، افتادگی و چروک در پوست که ممکن است در زمان های دیگری خود را نشان دهد یکی دیگر از عوارض شیمی درمانی است.
رادیوتراپی یا همان پرتودرمانی چیست؟
متخصص رادیوتراپی، ممکن است پرتودرمانی را پس از اتمام پروسه درمانی شیمی رمانی و عمل جراحی تجویز می کند تا بافت های سرطانی را از بدن ریشه کن کند. این گونه درمانی با انتقال اشعه در محدوده ی مشخصی انجام می شود.
نوع دریافت رادیوتراپی بسته به نوع و اندازه ی تومور های سرطانی دارد، پرتو درمانی نیز به دلیل فراگیری که دارد ممکن است بافت های سالم بدن را در کنار بافت های درگیر سرطان آسیب بزند.
در پاره ای از موارد هدف از پرتودرمانی می تواند محو کننده تومور یا کوچک کردن آن باشد هم چنین با استفاده از این روش می توان علائم سرطان را کاهش داد.
پرتو در مانی ممکن است عارضه های مانند سوختگی عمیق، سوزش و خارش در ناحیه مورد نظر باقی بگذارد که به مرور زمان و با کمک پزشک علائم آن کاهش می یابد.
رادیوتراپی در حین جراحی
این نوع از رادیوتراپی همزمان با عمل جراحی انجام می شود، به طوری که به محض خارج کردن بافت توموری، یک دوز بالای از اشعه پرتودرمانی به محل جراحی وارد می شود تا ریسک عود مجدد تومور را کاهش دهند.
پرتو درمانی بهتر است یا شیمی درمانی ؟
یکی از سوالات بسیار مهمی که مکرراٌ از متخصصین و درمانگر ها پرسیده می شود این است که پرتو درمانی بهتر است یا شیمی درمانی ؟
پرتودرمانی درمانی موضعی است مانند جراحی و با استفاده از این روش سلول های سرطانی در موضع درگیر از بین برده می شود، در حالی که در روش شیمی درمانی دارو به تدریج وارد خون می شود به طور کامل در تمام بدن پخش می شود و در هر قسمت از بدن که این سلول سرطانی وجود داشته باشد را از بین می برد.
در واقع تفاوت شیمی درمانی و پرتو درمانی در درمان موضعی و درمان سیستمی یا درمان منتشر برای تمام سلول های سرطانی است. از روش شیمی درمانی در مواردی استفاده می شود که بیماری در بدن گسترش زیادی پیدا کرده و نمی توان به صورت موضعی درمان را انجام داد.
نکاتی مهم در مورد پرتو درمانی و شیمی درمانی
- توجه داشته باشید که در هر نوع درمانی پزشکان سعی می کنند حداقل میزان آسیب و عارضه به بیمار وارد شود.
- رادیوتراپی اغلب به صورت سرپایی انجام می شود و در موارد خاصی ممکن است بیماران نیاز به بستری شدن داشته باشند.
- بیش از نیمی از بیماران مبتلا به سرطان از مزایا پرتو درمانی بهره مند می شوند.
- رادیوتراپی نیز می تواند به کاهش درد متاستاتیک کمک کند.
نتیجه گیری
در ابتدا برای این که درمانی بهتری را تجربه کنید بهتر است از بهترین تیم پزشکی کمک بگیرید تا از بروز عوارض نا خوشایند این بیماری حتی الامکان جلوگیری کنند.
همانطور که بیان شد پرتو درمانی موثر تر از شیمی درمانی و عمل چراحی برای درمان سرطان عمل می کند، زیرا عوارض استفاده از روش شمی درمانی بیش از پرنو در مانی است و به شدت در کاهش انگیزه بهبودی بیمار تاثیر منفی می گذارد.
برخی از مقالات مرتبط:
نقش شیمی درمانی در درمان سرطان ریه
برای جلوگیری از سرطان چه باید کرد؟
راه های ارتباطی با دکتر معصومه صابریان فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی:
- تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از پارک ملت، ایستگاه خبرنگاران، برج جم، طبقه اول، واحد۴
- (021) 22014532 – 22013068
- (0938) 6921414 – (0938) 8907079
- info@drsaberian.com
- صفحه اینستاگرام
متخصص داخلی، فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی
عضو انجمن انکولوژی ایران و اروپا
عضوانجمن خون و سرطان ايران
فوق تخصص بیماری های خون و سرطان بزرگسالان
سلام برادر من با سن 58سال مبتلا به سرطان پاراتستیکولار شده و 87روز پیش جراحی شده و تومور را برداشته اند فردا اولین جلسه پرتو درمانی ایشان است تاکنون علائمی از متاستاز مشاهده نشده و در سیتی اسکن نیز موردی مشاهده نشده اولا شانس درمان کلی چقدر است ثانیا اگر هیچ درمانی انجام ندهد چه خواهد شد؟
ما به سرطان تستیکال به عنوان یک بیماری قابل علاج نگاه می کنیم و بوسیله جراحی،پرتو درمانی و گاهی اوقات شیمی درمانی، پروسه درمان را کامل انجام می دهیم که شانس عود بیماری را کم کنیم.و در صورتی که بیمار درمان نشود قطعا شانس عود بیماری بیشتر خواهد بود.