(021) 22 01 45 32 - (0938) 692 1414
تهران، خیابان ولیعصر، ایستگاه خبرنگاران، برج جم، طبقه اول، واحد۴

درمان سرطان معده در کدام مرحله قطعی تر است ؟

سرطان معده پنجمین علت عمده ایجاد سرطان و سومین علت مرگ مرتبط با سرطان در سراسر جهان می باشد. متاسفانه بالاترین آمار مبتلایان این نوع سرطان به کشور ایران اختصاص دارد. سرطان معده در مردان بعد از سرطان ریه شایع ترین نوع سرطان می باشد که سلول های سرطانی در ناحیه پوشش داخلی معده ایجاد می شود.

سرطان معده زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های سرطانی روی پوشش داخلی معده ایجاد و با سرعت تکثیر شوند. این نوع از بیماری ممکن است تشکیل شده و بخش اعظمی از معده را تشکیل دهد. همچنین ممکن است که بخش های دیگر مانند شکم کبد ریه استخوان دیواره شکم و گره های لنفاوی را نیز درگیر نماید.

عکس گوشی پزشکی

سرطان معده به سختی تشخیص داده می شود زیرا در ابتدا هیچ علائمی بروز نمی کند.زمانی که علائم بروز می کنند سرطان به مرحله پیشرفته رسیده و ممکن است متاستاز هم پیدا کند. متاستاز زمانی اتفاق می افتد که سرطان در بخش های دیگر بدن بخش شود، سرطان معده در آسیا و اروپای شرقی شایع تر می باشد و اغلب در مردان دو برابر بیشتر از زنان اتفاق می افتد.

در واقع سرطان معده شامل رشد سلول های سرطانی در پوشش داخلی معده می باشد و در سلول های تشکیل دهنده مخاط معده که پوشاننده آن هستند، پرورش پیدا می کنند. این نوعی آدنوکارسینوما می باشد و حدود 90 تا 95 درصد از سرطان های معده را به خود اختصاص می دهد که به عنوان سرطان معده شناخته شده اند.

 شیوع سرطان معده در رده های چهارم و پنجم دنیا قرار دارد که به عنوان یک سرطان کشنده از آن یاد می شود اما در برخی از موارد که فرد به موقع متوجه این بیماری می شود درمان های مفیدی را می توان برای آن در نظر گرفت. معده که یک ارگان عضلانی است در سمت چپ و بالای شکم قرار دارد و وظیفه انتقال مواد غذایی از مری را به عهده دارد با توجه به شرایطی که در معده وجود دارد اسید هایی را ترشح می کند که مواد غذایی و ویتامین ها را جذب می نماید. همچنین شده رشد باکتری ها در دستگاه گوارش جلوگیری کرده و در نهایت به هضم راحت غذا کمک می کند. در صورت سرطانی شدن سلول های معده سیستم عملکردی آن دچار اختلال شده و فرد را با مشکلات بسیاری همراه می سازد سرطان معده در اثر سرطانی شدن و عدم کنترل سلول ها در بخش داخلی معده بروز می نماید با رشد این سلولها تومورهای در معده ایجاد می شود و در واقع عملکرد بدن دچار اختلال خواهد شد.

مراحل سرطان معده

به طور کلی سرطان معده چهار مرحله دارد:

مرحله اول: سرطان در این مرحله به بالاترین لایه پوششی معده محدود می شود.

مرحله دوم : در مرحله دوم، سرطان معده به لایه های عمیق تر ماهیچه ای معده یا مری گسترش پیدا می کند.

مرحله سوم : در مرحله سوم، سرطان ممکن است در سرتاسر لایه های معده رشد کند و به عضوهای اطراف معده نیز سرایت کند.

مرحله چهارم : مرحله چهارم سرطان معده نشان دهنده سرطان متاستازیک یا پیشرفته می باشد.

سرطان معده را جدی بگیرید!
سرطان معده را جدی بگیرید!

علل ابتلا به سرطان معده

معده بالاترین قسمت از دستگاه گوارش است که مسئول هضم و انتقال مواد غذایی به بقیه ارگان های گوارشی می باشد. سرطانی شدن و رشد خارج از کنترل موجب تشکیل تومور می شود. تعدادی از عوامل خطر وجود دارند که ممکن است یک فرد را مستعد پیشرفت این سلول های سرطانی کند. این عوامل ممکن است شامل عفونت باکتریایی اچ پیلوری مصرف سیگار، داشتن سابقه  پولیپ های معده، داشتن رژیم غذایی پر نمک و دودی، مصرف بیش از حد ترشی، سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان لنفوم، معده و تومورهایی که در قسمت های دیگر دستگاه گوارش وجود دارند.

 از مهمترین مواردی که زمینه سازه ابتلا به سرطان معده می شود می‌توان موارد زیر را خاطرنشان نمود:

  •  کشیدن سیگار و دخانیات
  • داشتن اضافه وزن و چاقی
  • مصرف غذاهایی که ترش و شور و یا دودی شده‌اند
  • انجام جراحی های معده
  • داشتن سابقه خانوادگی
  • عوامل محیطی مانند کار در صنایع زغال سنگ فلزات و پلاستیک
  • مسمومیت با آزبست

علائم و نشانه های ابتلا به سرطان معده

از مهم ترین نشانه های ابتلا به سرطان معده کاهش وزن و درد شکم می باشد، به همین خاطر است که همواره توصیه می شود اگر درد شکمی بلا توجیح بیش از چندین روز طول بکشد حتما باید به پزشک مراجعه شود. به ندرت ممکن است فرد با یک خونریزی ناگهانی و بارز بروز کند و بعد از آن تشخیص داده شود که فرد مبتلا به سرطان معده می باشد. در هر حال سرطان معده ممکن است با نشانه هایی بروز کند که شامل موارد ذیل می باشد:

  • التهاب طولانی مدت معده
  • خستگی
  • سوزش معده شدید و مکرر
  • تهوع و استفراغ موقعیتی
  • ناراحتی در شکم که ممکن است بعد از خوردن غذا بدتر شود.
  • مدفوع خونی
  • کاهش اشتها همراه با کاهش وزن
  • نفخ دائم
  • احساس سیری بعد از خوردن مقدار کمی از غذا
  • بی اشتهایی
  • زردی
  • بی قراری

 بیماری که در مراحل اولیه علائم کوچک و بی اهمیتی را از خود نشان می دهند با کمی دقت قابل تشخیص خواهد بود. در صورتی که احساس سوء هاضمه ،احساس نفخ پس از صرف غذا، سوزش معده یا داشتن حالت تهوع و کاهش اشتها ،کاهش وزن بدون دلیل، را احساس کردید نیاز است که به پزشک مراجعه و علت را جویا شوید زیرا در صورتی که توده های سرطانی تشکیل شوند به شدت رشد کرده و سایر قسمت ها را نیز درگیر می سازد.

علائم سرطان معده در مراحل پیشرفته شامل موارد زیر می باشد:

  • احساس معده درد شدید
  • مشاهده خون در مدفوع
  • داشتن حالت تهوع و استفراغ شدید
  • کم شدن وزن بدون دلیل
  • مشکلات در خوردن غذا و بلع
  • زردی چشم و پوست
  • احساس تورم در ناحیه معده
  • مبتلا شدن به اسهال و یبوست طولانی
  • داشتن ضعف و احساس خستگی

سرطان معده را چگونه تشخیص دهیم؟

 از روشهایی که برای تشخیص سرطان معده مد نظر قرار می گیرد آزمایشات خون انجام آندوسکوپی و سی تی اسکن و در برخی از موارد نمونه برداری از معده است. ممکن است با توجه به شرایط یک بیمار تمامی روش های تشخیص بیماری مد نظر قرار بگیرد و همچنین آزمایشات با توجه به مراحل رشد و پیشرفت بیماری تکرار شوند.

تشخیص دقیق و درست سرطان معده معمولا توسط یک آنکولوژیست خوب انجام می شود. پزشک معمولا در مورد سابقه پزشکی از بیمار سوال می کند تا از وجود عوامل خطر سرطان معده در بدن او آگاه شود که آیا عضوی از خانواده به ابن بیماری مبتلا است یا خیر.

همچنین ممکن است پزشک آزمایشاتی برای بیمار درخواست بدهد، این آزمایشات شامل عکسبرداری است که ممکن است شامل سی تی اسکن و نوع خاصی از ایکس ری به نام بلع باریم باشد.

تست آندوسکوپی: که نوعی دیگر از آزمایشات تشخیص سرطان معده باشد که با انجام آن تشخیص سرطان معده آسانتر می شود.اگر طی آندوسکوپی ناحیه مشکوکی یافت شود ممکن است بیوپسی یا نمونه برداری انجام شود. همچنین برای تشخیص متاستازیک بودن سرطان امکان جراحی اکتشافی نیز وجود دارد. آندوسکوپی در واقع یکی از بهترین روش تشخیص سرطان معده در حال حاضر در تمام نقاط جهان می باشد.

آندوسکوپ در واقع لوله ای است وارد معده می شود. تصویر ضایعه سرطانی معده به خوبی توسط دوربین قابل مشاهده می باشد. گرچه گاهی اوقات زخم های که اکثر اوقات ساده به نظر می آید بروز یک سرطان را خبر می دهد و با نمونه هایی که از حاشیه های زخم ها گرفته می شود می توان تشخیص داد که فرد به سرطان معده مبتلا است.

پیشگیری از سرطان معده

توصیه بسیار مهم در افرادی که نگران ابتلا به سرطان معده هستند (غیر از بحث خانوادگی و استعداد ابتلا افراد درجه یک خانواده)، استفاده از غذاها، میوه و سبزیجات تازه و همچنین مصرف مواد غذایی که نیاز به نگهداری در یخچال دارند، بسیار اهمیت دارد. کما اینکه اعتقاد بر این است، شایع ترین علت ابتلا به سرطان مصرف غذاهای مانده و آلوده به باکتری ها می باشد. بنابراین با داشتن یک برنامه غذایی و برنامه زندگی مناسب می توان در جهت داشتن یک معده سالم قدم برداشت. مصرف به اندازه کالری، پروتئین و ویتامین و مصرف فراوان از سبزی ها و میوه ها می تواند در این راه بسیار کمک کننده باشد.

سرطان معده را جدی بگیرید!
سرطان معده را جدی بگیرید!

درمان سرطان معده

درمان سرطان معده ممکن است شامل جراحی، شیمی درمانی، پرتو درمانی و دارو درمانی باشد. اگر ضایعه قابل جراحی باشد درمان اصلی سرطان معده جراحی می باشد اما اگر قابل جراحی نباشد و محدود به بافت های اطراف معده باشد ممکن است با مجموعه شیمی درمانی و رادیوتراپی توام یا به تنهایی می توان ضایعه را محدود کرد سپس اقدام به جراحی کرد. بعد از جراحی بسته به میزان پاسخی که از جراحی دریافت شده از اقدام پیش از جراحی و بعد از جراحی ممکن است درمان های تکیملی مانند رادیوتراپی شیمی درمانی ضرورت داشته باشد.

جراحی :  از روش هایی که برای درمان سرطان معده در نظر گرفته می شود جراحی سلول ها می باشد انجام جراحی معده در مراحلی که تعدادی از سلول های معده غیر طبیعی شده باشند امکان پذیر است. در مواردی که سرطان در مراحل پیشرفته تری قرار داشته باشد و سایر ارگان ها مانند غدد لنفاوی را درگیر نموده باشد. ممکن است بخشی از معده یا گره های لنفاوی جراحی و برداشته شود همچنین ممکن است متخصص آنکولوژی روش‌هایی مانند شیمی درمانی و رادیوتراپی را برای از بین بردن سلول های سرطانی و یا جلوگیری از رشد بیشتر توده های سرطانی مدنظر قرار دهد.هدف از جراحی خارج سازی همه سلول های سرطانی و تومورها بدن است که شامل خود معده و حتی برخی بافت های سالم اطراف آن باشد. در جراحی ممکن است بخشی از معده که درگیر شده خارج می شود که ساب توتال گاسترکتومی نام دارد یا ممکن است کل معده و برخی از بافت های اطراف آن خارج می شود که توتال گاسترکتومی نام دارد.

شیمی درمانی : درمان با داروهای شیمیایی انجام می شود. شیمی درمانی موجب از بین رفتن سلول های سرطانی می شود. برخی از داروهای هدفمند نیز ممکن است برای درمان استفاده شود. داروهای هدفمند ممکن است به صورت ترکیبی با داروهای شیمی درمانی استفاده شوند.

پرتو درمانی : در پرتو درمانی معمولا از انرژی اشعه با قدرت بالا استفاده می شود. به عنوان مثال ایکس ری ها و پروتون ها که موجب از بین رفتن سلول های سرطانی می شود.

گاهی پرتو درمانی و شیمی درمانی ممکن است با هم انجام شوند. ترکیب این روش ها معمولا با هم و برای از بین بردن سلول های سرطانی کمک بسیاری می کند.

درهر حال با استفاده از روش های مدرن، سرطان معده تا حدود زیادی نسبت به گذشته درمان شده و تعداد بیشتری از بیماران مبتلا به سرطان معده نجات پیدا کرده اند. شیمی درمانی و رادیوتراپی تکنیک هایی هستند که امروزه برای جلوگیری از از رشد سلول های سرطانی و ازبین بردن آنها کاربرد دارد.

پیشگیری از سرطان معده

 در صورتی که می خواهید از ابتلا به سرطان معده پیشگیری نمایید باید مواردی را لحاظ کنید که بسیار حائز اهمیت از اولویت اصلی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان معده داشتن سبک زندگی سالم و پیروی از یک رژیم غذایی مناسب می باشد.

کاهش وزن

 اگر اضافه وزن دارید و چاق هستید و خطر ابتلا به سرطان معده در بدن شما افزایش پیدا می‌کند. بنابراین توصیه می‌شود که با یک برنامه ریزی منظم نسبت به کاهش وزن خود اقدام نمایید.

دخانیات ممنوع

 مصرف توتون تنباکو و دخانیات باعث می شود که ریسک سرطان معده در بدن شما دوچندان شده و ابتلا به سرطان معده افزایش یابد.

درمان بیماری های معده

 اگر مبتلا به عفونت معده هستید آن را درمان کنید و فونت معده که در ادامه منجر به زخم معده خواهد شد در صورت عدم توجه و عدم درمان ممکن است که بیماری های بدخیم معده تبدیل شود که این بیماری ها ممکن است زمینه ساز برای ابتلای فرد به سرطان بشود از این رو بیماری های معده را جدی گرفته و نسبت به درمان آن به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

رژیم غذایی سالم

اید به طور روزانه از میوه و سبزیجات استفاده کنید و همچنین غذاهایی که دارای فیبر بالا و ویتامین های مختلف هستند مصرف نمایید. در رژیم غذایی خود از غذاهای بسیار شور ترش و یا غذا های دودی شده مانند هات داگ و گوشت های فرآوری شده استفاده نکنید.

انجام تمرینات ورزشی

سعی کنید ورزش را در برنامه زندگی خود بگنجانید و با پیروی از یک برنامه دقیق برای فعالیت و تغذیه خود نسبت به ابتلا به سرطان معده جلوگیری کرده باشید.

 اگر مبتلا به عفونت معده هستید آن را درمان کنید و فونت معده که در ادامه منجر به زخم معده خواهد شد در صورت عدم توجه و عدم درمان ممکن است که بیماری های بدخیم معده تبدیل شود که این بیماری ها ممکن است زمینه ساز برای ابتلای فرد به سرطان بشود از این رو بیماری های معده را جدی گرفته و نسبت به درمان آن به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

سخن آخر

مراقبت حمایتی به وسیله تیم پزشکان و پرستاران و دیگر افراد حرفه ای آموزش دیده موجب تقویت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانواده آنها می شود. اگر مراقبت های حمایتی همراه با دیگر درمان های مناسب استفاده شود مسلما کمک زیادی به افراد مبتلا سرطان می کند و احساس بهتری را در آنها ایجاد می کند و طول عمر آنها را افزایش می دهد.

نظرات بسته شده است.

Call Now Button