نشانه های بیماری لوسمی در بارداری
لوسمی، نوعی سرطان خون است که میتواند در دوران بارداری نیز رخ دهد، اگرچه این وضعیت بسیار نادر است. بارداری بهطور طبیعی تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی زیادی در بدن ایجاد میکند که ممکن است علائم بیماریها را پیچیدهتر یا اشتباه گرفته شود. این بیماری نیازمند مراقبتهای پزشکی ویژه است تا هم سلامتی مادر و هم جنین حفظ شود. در این مقاله، به بررسی علل، علائم، روشهای تشخیصی و گزینههای درمانی لوسمی در بارداری پرداخته خواهد شد.
علائم و نشانه های لوسمی در بارداری
اگر باردار هستید و در دوره بارداری خود علائم و نشانگانی که در زیر خواهیم آورد را شاهد هستید حتما با پزشک متخصص خود درمیان بگذارید و مشاوره ها و معاینات لازم را در این زمینه داشته باشید.
- کاهش وزن به طور غیرعادی
- افزایش دمای بدن و تب های طولانی مدت
- غدد لنفاوی محیطی به شدت بزرگ می شوند
- احساس درد در نواحی استخوان ها و ضعیف شدن آنها در برابر ضربه
- خونریزی ها و کبودی های غیرعادی در نواحی مختلف بدن
- عفونت هایی که به تکرار و مدت زمان طولانی تجربه می شود
- احساس خستگی های شدید و ضعیف شدن بدن
درمان بیماری لوسمی در دوران بارداری
پس از تشخیص بیماری، زنان به سرعت باید تحت پرتو درمانی و یا شیمی درمانی قرار بگیرند.
در برخی از زنان باردار خیلی زود و در کمتر از سه ماهگی جنین این بیماری تشخیص داده می شود. این موضوع باعث می شود که پرتو درمانی و شیمی درمانی ( که برای درمان مادران باردار باید انجام شود) تاثیرات منفی ای را روی جنین بگذارد. در این زمان باید جنین سقط شود زیرا که در این صورت جان مادر در اولویت است.
یک نکته ای که در خصوص سقط جنین وجود دارد این است که حتما باید با نظر مادر این عمل انجام شود و درصورتی که رضایت نداشته باشد این کار انجام نمی شود. ولی در مواردی دیده ایم که پزشکان میزان خطرناکی این تصمیم را ( عدم سقط جنین از سوی مادر) تشخیص داده اند در نتیجه این موضوع را به آنها گوشزد کردند و راهنمایی های لازم را داشته اند.
متاسفانه در کسانی که به این بیماری دچار هستند زایمان هایی از نوع زود هنگام مشاهده می شود.
خوش بختانه در برخی افراد شاهد بودیم که حتی وقتی از داروهای شیمی درمانی استفاده شده است جنین هیچگونه آسیبی ندیده است.
یکی از نگرانی هایی که از سوی پزشکان وجود دارد این است که مبادا استفاده از داروهای کنترل سرطان و شیمی درمانی در آینده و در بزرگسالی جنین اثرات منفی را به بار بیاورد و به همین جهت در این زمینه بسیار محتاط عمل می کنند.
بارداری و سرطان خون امری است که بسیار شاهد آن هستیم و متاسفانه در بسیاری از موارد اتفاقات ناگواری را رقم زده است.
لوسمی در بارداری ( و یا همان سرطان خون در حاملگی) در زنان در سنین مختلف رخ می دهد ولی متوسط سن کسانی که به این بیماری دچار هستند بیست و هست سال است.
یکی از اقداماتی که از سوی پزشکان انجام می شود این است که برای درمان بیماری سرطان لوسمی در بارداری از داروهای قوی برای درمان سرطان استفاده نمی کنند. این اقدام باعث می شود که جنین ها با مشکلات جدی مواجه نشوند و پس از تولد به لحاظ جسمی و هوشی شرایط عادی و طبیعی را داشته باشند.
در بسیاری از موارد از پرتو درمانی برای درمان استفاده نمی کنند زیرا که به جنین صدمه ای جدی وارد می کنند.
از توصیه های ما به مادران عزیز این است که اگر به هر دلیلی سابقه بیماری سرطان را دارید و یا اینکه در یکی از افراد نزدیک خود سابقه بیماری سرطان را داشته اید حتما پیش از آنکه به بارداری اقدام کنید با یک فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی در این زمینه مشورت های لازم را داشته باشید تا مراقبت های لازم انجام شود.
باید گفت سرطان لوسمی به دو صورت است. یکی از انواع این بیماری حاد است و دیگری مزمن است. تفاوت این دو در این است که سرعت گسترش در سرطان حاد بسیار بیشتر از سرطان مزمن است. علائمی که بیانگر ابتلا به سرطان مزمن است بسیار آرام و آهسته خودش را نشان می دهد.
چه عواملی باعث می شود که احتمال ابتلا به سرطان در بارداری افزایش یابد؟
- مصرف دخانیات از جمله سیگار و قلیان
- سابقه ارثی و خانوادگی
- انواع اختلالاتی که در خون می تواند موجود باشد و درنهایت به سرطان خون منجر شود
- اگر به هردلیلی دچار یکی از انواع سرطان شده باشید و برای درمان از روش پرتو درمانی و شیمی درمانی استفاده کرده باشید می تواند احتمال ابتلا را درشما بالا ببرد.
نتیجه گیری
در انتها آرزومندیم که تمامی زنان سرزمین مان در صحت و سلامت کامل به بزرگترین آرزوی خودشان یعنی مادر شدن برسند و بدون هیچ گونه مشکلی این دوره ی پر از لذت را پشت سر بگذارند.
یکی از توصیه هایی که به تمامی بیماران داریم این است که در هنگام بروز هرمشکلی آرامش خود را حفظ کرده و با مشورت پزشک اقدامات لازم را برای بهبودی خود انجام دهند.
متخصص داخلی، فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی
عضو انجمن انکولوژی ایران و اروپا
عضوانجمن خون و سرطان ايران
فوق تخصص بیماری های خون و سرطان بزرگسالان