(021) 22 01 45 32 - (0938) 692 1414
تهران، خیابان ولیعصر، ایستگاه خبرنگاران، برج جم، طبقه اول، واحد۴

انواع گلبول های سفید خون و نقش آنها

انواع گلبول های سفید خون و نقش آنها

گلبول های سفید به همراه سلول های قرمز خون، پلاکت ها و پلاسما یکی از چهار مؤلفه اصلی خون می باشند. گلبول های سفید که به آن لکوسیت نیز گفته می شود، یک جزء لاینفک خون و بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن می باشند و به راحتی می توانند عفونت های ایجاد شده در بدن را تشخیص دهند و با آنها مقابله کنند. گلبول های سفید برای مبارزه با عفونت و کمک به سایر پاسخ های ایمنی، آنتی بادی تولید می کنند.

در این مقاله قصد داریم در رابطه با انواع گلبول های سفید خون و نقش آنها در بدن مطالبی را بیان کنیم.

 

دکتر معصومه صابریان فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی با بهره مندی از به روز ترین امکانات و استفاده از مجهزترین تجهیزات پزشکی اقدام به درمان انواع بیماری هایی مانند سرطان و بیماری های خونی می کنند. شما عزیزان می توانید برای مشاوره و تعیین وقت قبلی از دکتر صابریان فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی، با شماره 02122014532 ، 09386921414 ، 09388907079 و پیج اینستاگرام ایشان ارتباط برقرار کنید.

 

انواع گلبول های سفید

انواع مختلف گلبول های سفید وجود دارد که هر کدام نقش های متفاوتی در بدن دارند که شامل:

نوتروفیل ها

نوتروفیل ها و مونوسیت ها که به طور عمده بازیگران اصلی دفاع بدن در برابر عفونت های باکتریایی هستند. نوتروفیل ها در مغز استخوان ساخته شده و در جریان خون گردش می کنند. نوتروفیل ها از رگ های خونی به داخل بافت آلوده منتقل می شوند تا به باکتری ها حمله کنند. چرک موجود در جوش (آبسه) عمدتاً از نوتروفیل ها تشکیل شده است. به طور معمول، یک عفونت جدی باکتریایی باعث می شود بدن تعداد نوتروفیل ها را افزایش داده و در نتیجه تعداد سلول های سفید خون طبیعی بیشتر (WBC) باشد. هنگامی که WBC کم است، ممکن است نوتروفیل های کافی برای دفاع در برابر عفونت های باکتریایی وجود نداشته باشد.

ائوزینوفیل ها و بازوفیل ها

بازوفیل ها شامل گروهی از سلول ها می باشند به نام گرانولوسیت ها. ائوزینوفیل ها و بازوفیل ها یکی از اشکال گرانولوسیت ها می باشند. گرانولوسیت ها حاوی سلول های گرانول هستند که  عمدتاً در پاسخ های التهابی و آلرژیک نقش دارند.

 

انواع گلبول های سفید خون و نقش آنها
انواع گلبول های سفید خون و نقش آنها

لنفوسیت ها

لنفوسیت ها که می توانند سلول های T یا سلول های B باشند، در برابر ارگانیسم های خارجی آنتی بادی تولید می کنند و به ویژه در مبارزه با ویروس ها نقش دارند. لنفوسیت ها در بافت لنفوئید در طحال، غدد لنفاوی و غده تیموس ساخته می شوند. انواع مختلفی از لنفوسیت ها وجود دارد. لنفوسیت ها مواد خارجی را از میکروب ها (باکتری ها یا ویروس ها) در بدن شناسایی می کنند و آنتی بادی ها و سلول هایی را ایجاد می کنند که به طور خاص آنها را هدف قرار می دهند. از چند روز تا هفته ها طول می کشد تا لنفوسیت ها یک ماده خارجی جدید را بشناسند و حمله کنند.

مشکلات مربوط به میزان گلبول های سفید

افزایش تعداد غیرمعمول یا کم تعداد گلبول های سفید خون ممکن است نشانه یک مشکل اساسی در بدن باشد.

کاهش گلبول های سفید در بدن

اگر تعداد بسیار کمی سلول های سفید خون به نام نوتروفیل ها در بدن وجود داشته باشد، به معنای وجود عارضه نوتروپنی می باشد. این عارضه ممکن است نشانه یک مشکل جدی باشد، یا ممکن است فقط به این دلیل باشد که ویروس وارد بدن شده است. همچنین این عارضه می تواند پس از درمان سرطان بروز کند.

افزایش گلبول های سفید در بدن

اگر تعداد گلبول های سفید بیش از حد در بدن تولید شد، می تواند به این دلیل باشد که فرد به یک عفونت باکتریایی مبتلا شده است. همچنین سرطان خون، جزء سرطان هایی است که موجب می شود تعداد زیادی گلبول سفید غیر طبیعی به وجود بیاید.

میزان نرمال گلبول های سفید خون

شمارش تعداد گلبول های سفید خون در یک نمونه خون انجام می شود که با نام اختصاری  WBC شناخته می شود. میزان نرمال گلبول های سفید خون در محدوده 4000 تا 11000 سلول در هر میکرولیتر است. میزان  WBC پایین لکوپنی نام دارد و  میزان  WBC بالا لکوسیتوز گفته می شود.

همچنین تعداد نوتروفیل های نرمال مطلق (ANC) در محدوده 1500 تا 8000 سلول در هر میکرولیتر است. اگر ANC برای مدت زمان طولانی کمتر از 500 باشد، ممکن است خطر ابتلا به عفونت باکتریایی جدی افزایش یابد. تعداد کم نوتروفیل ها نیز نوتروپنی نامیده می شود.

 

انواع گلبول های سفید خون و نقش آنها
انواع گلبول های سفید خون و نقش آنها

چه عواملی باعث کاهش تعداد گلبولهای سفید خون می شود؟

تعداد گلبول های سفید خون کم معمولاً به این معنی است که بدن به اندازه کافی گلبول های سفید را تولید نمی کند. این می تواند خطر ابتلا به انواع عفونت ها را افزایش دهد. از جمله علل شایع کاهش میزان گلبول های خون عبارتند از:

  • درمان سرطان با استفاده از روش رادیوتراپی
  • مصرف داروهای ضد روانگردان
  • مصرف داروی تیروئید
  • برخی سرطان ها مانند سرطان خون
  • عفونت هایی مانند HIV یا هپاتیت
  • اختلالات خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید

درمان کمبود گلبول های سفید خون

درمان با توجه به شرایط بیمار و عاملی که موجب بروز این عارضه شده بستگی دارد و اغلب شامل آنتی بیوتیک ها خواهد بود. همچنین ممکن است فرد به درمان خاص برای تقویت گلبول های سفید نیاز داشته باشد. اگر تعداد گلبول های سفید خون ناچیز ناشی از وجود بیماری یا مصرف دارو باشد، باید هر چه سریع تر برای جلوگیری از عفونت قدم بردارید و یک فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی مراجعه نمایید.

راه های ارتباطی با دکتر معصومه صابریان فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی:

  • تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از پارک ملت، ایستگاه خبرنگاران، برج جم، طبقه اول، واحد۴
  • (021) 22014532 – 22013068
  • (0938) 6921414 – (0938) 8907079
  • info@drsaberian.com
  • صفحه اینستاگرام

دیدگاه

4 × 1 =

Call Now Button