درمان سرطان خون
روشهای مختلفی برای درمان سرطان خون وجود دارد. درمانی که پزشکان شما توصیه می کنند به نوع سرطان خون،وضعیت سلامتی و نیازهای شما بستگی دارد. ممکن است یک روش درمان و یا ترکیبی از آنها توصیه شود. پیشرفت بیماری در برخی از افراد بسیار کند است، و ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند. در ادامه انواع روشهای درمان سرطان خون را معرفی خواهیم کرد.
روشهای درمان سرطان خون
در ادامه انواع روشهای درمان سرطان خون و میزان اثر بخشی هر یک را معرفی خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید : طول عمر بیماران سرطان خون
شیمی درمانی سرطان خون
شیمی درمانی به معنای استفاده از داروهای کشنده سلول برای از بین بردن سلول های سرطانی است. شیمی درمانی اغلب به طور مستقیم در ورید تزریق می شود. این داروها می توانند در جریان خون در بدن حرکت کنند و سلول های سرطانی را از بین ببرند. به این روش شیمی درمانی وریدی (IV) می گویند.
داروهای شیمیدرمانی به داخل سیاهرگ دست، بازو یا قفسه سینه تزریق میشود. انجام شیمی درمانی در ورید به این روش ممکن است چندین ساعت یا گاهی بیش از یک روز طول بکشد. بسیاری از افراد به صورت سرپایی شیمی درمانی می کنند. این بدان معناست که شما برای درمان به بیمارستان می آیید و پس از آن می توانید دوباره به خانه بروید.
شیمی درمانی همچنین می تواند به صورت قرص، گاهی به عنوان یک دوره درمانی یا گاهی به عنوان یک درمان طولانی مدت انجام شود.
شیمی درمانی اغلب به صورت چرخه ای انجام می شود. یک چرخه شامل انجام مقداری شیمی درمانی و سپس داشتن یک دوره استراحت بدون درمان است. به عنوان مثال، شما ممکن است یک بار در روز به مدت پنج روز شیمی درمانی کنید و سپس سه هفته درمان متوقف شود. این یک چرخه است و تعداد سیکل های درمان به نوع سرطان خون و داروهایی که دارید، بستگی دارد.
در حالی که شیمی درمانی می تواند سلول های سرطانی را از بین ببرد، به سلول های سالم بدن نیز آسیب می رساند. این همان چیزی است که باعث عوارض شیمی درمانی می شود.
برخی از سرطان های خون مزمن هستند و قابل درمان نیستند، اما با درمان مداوم قابل کنترل هستند . هدف از درمان در این مورد، نگه داشتن سرطان در سطح پایین یا رسیدن به بهبودی موقتی است.
پیوند سلول های بنیادی
پیوند سلول های بنیادی یا همان جایگزینی سلول های بنیادی در بدن یکی از روشهای جدید برای درمان این بیماری است. سلول های بنیادی سلول هایی هستند که در مراحل اولیه رشد هستند. همه سلول های خونی در ابتدا سلول های بنیادی هستند و در مغز تولید می شوند. سرطان خون زمانی اتفاق میافتد که با رشد سلولهای خونی مشکلی پیش بیاید و آنها سرطانی شوند.
پیوند سلولهای بنیادی میتواند درمانی برای برخی انواع سرطانهای خون باشد، زیرا به از بین بردن سلولهای بنیادی غیرطبیعی که سلولهای خونی سرطانی تولید میکنند، کمک کرده و به بدن سلولهای بنیادی جدید و سالم میدهد که میتوانند دوباره سلولهای خونی سالم بسازند.
این درمان شامل تزریق دوز بالایی از داروهای شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های بنیادی موجود و سپس پیوند برای پر کردن مغز استخوان با سلول های بنیادی سالم است.
در صورت نیاز به دوزهای بالای شیمی درمانی برای درمان سرطان خون، که در نتیجه به مغز استخوان و سلول های بنیادی شما آسیب می رساند، از پیوند سلول های بنیادی برای جایگزینی سلول های بنیادی استفاده می شود.
دو نوع پیوند سلول های بنیادی وجود دارد:
- اتو گرافت / اتولوگ: جایی که سلول های بنیادی خود شما جمع آوری و ذخیره می شود و بعداً با پیوند به شما بازگردانده می شود.
- آلوگرافت/آلوژنیک: جایی که سلول های بنیادی شخص دیگری (یک اهداکننده) برای پیوند استفاده می شود. روشی که سلولها در طول پیوند مشابه شیمیدرمانی یا تزریق خون به بدن تزریق میشود.
ایمونوتراپی
ایمونوتراپی راهی برای درمان سرطان است که از سیستم ایمنی خود شخص بیمار برای حمله به سلول های سرطان استفاده می کند. هر نوع درمان سرطانی که سیستم ایمنی را برای کمک به عملکرد آن مهار می کند، می تواند به عنوان ایمونوتراپی طبقه بندی شود.
برخی از داروهای ایمونوتراپی با تحریک سیستم ایمنی بدن برای یافتن و کشتن سلول های سرطانی عمل می کنند. این دارو خود را به یک سلول سرطانی میچسبد که یافتن سلول سرطانی را برای سیستم ایمنی شما آسانتر میکند. سپس سیستم ایمنی بدن شما به سلول سرطانی حمله می کند. نمونه ای از یک داروی ایمونوتراپی که مانند این عمل می کند ریتوکسیماب است.
نمونه ای از ایمونوتراپی پیشرفته، درمان با CAR-T است که در آن سلول های T خودتان (نوعی از گلبول های سفید خون که به طور معمول با عفونت در بدن مبارزه می کند) اصلاح ژنتیکی می شوند تا توانایی خود را برای یافتن و کشتن سلول های سرطانی تقویت کنند.
درمان های هدفمند
درمانهای هدفمند، درمانهای سرطانی هستند که با هدف قرار دادن تغییرات ژنتیکی سلولهای سرطانی، که سلولهای طبیعی فاقد آن هستند، کار میکنند. انواع مختلفی دارد. برخی از آنها را می توان درمان های بیولوژیکی نیز نامید.
آنها ممکن است با شیمی درمانی یا به تنهایی انجام شوند. برخی به صورت تزریقی و برخی به صورت قرص در رگ تزریق می شوند.
- آنتی بیودی های تک کولونال (MABs)
- مسدود کننده های رشد سرطان (مهار کننده)
- TKIs (مهارکنندههای تیروزین کیناز)
رادیوتراپی
رادیوتراپی از پرتوهای پر انرژی مانند اشعه ایکس برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. می توان از آن برای درمان لنفوم هوچکین یا لنفوم غیر هوچکین استفاده کرد. پرتوها به سمت بخشی از بدن که سلول های سرطانی در آن قرار دارند، به عنوان مثال گروه های خاصی از غدد لنفاوی را هدف قرار می دهند.
در طول درمان، روی یک سطح صاف دراز میکشید و دستگاه رادیوتراپی بالای سرتان قرار میگیرد. شما در طول درمان چیزی احساس نخواهید کرد، اما پرتوهای پرانرژی به سمت قسمتی از بدن شما که تحت درمان قرار می گیرد هدف قرار می گیرد. این به سلول های سرطانی در ناحیه مورد نظر آسیب می رساند.
شما معمولاً باید روزانه برای دریافت درمان خود به بیمارستان مراجعه کنید و سپس به خانه بروید. ممکن است چندین هفته طول بکشد تا یک دوره پرتو درمانی کامل شود.
عمل جراحی
جراحی به ندرت برای درمان سرطان خون استفاده می شود، اگرچه تعداد کمی از افراد مبتلا به لنفوم نیاز به برداشتن طحال دارند.
آیا سرطان خون حتی از نوع بدخیم قابل درمان است؟
امروزه، شیوع سرطان خون در ایران و جهان روز به روز در حال افزایش است. اما خبر خوب در این میان، این است که این نوع سرطان نسبت به گذشته دیگر کشنده نیست و پیشرفت علم پزشکی و داروهای ضد سرطان، راه های درمانی آن را گسترش داده است.
این نوع سرطان در زمان تشخیص به دو قسمت حاد و مزمن تقسیم بندی می شود. سرطان خون در هر تقسیم بندی که ذکر شد، در کودک و بزرگسالان درمان می شود. خوشبختانه، امروزه شانس پاسخگویی به این بیماری تا 75 درصد افزایش یافته و حتی در برخی از اوقات به 90 درصد هم می رسد.
توصیه های درمان سرطان خون
انتخاب روش درمانی این نوع از سرطان خون را می توان به سن، سرعت پیشرفت بیماری و میزان گسترش آن به سایر قسمت های بدن بیمار وابسته دانست. همانطور که گفته شد، در عرض سال های گذشته، درمان سرطان خون پیشرفت قابل ملاحظه ای کرده است، که در زیر به درمانهای متداول آن اشاره خواهم کرد.
- ابتدا تلاش کنید برای درمان سرطان خون خود یا بیمارتان، یک متخصص خون و انکولوژی حاذق پیدا کنید که به وی اعتماد کامل داشته باشید.
- اولین راه برای درمان سرطان خون، شیمی درمانی است که از داروهای ضد سرطان (به صورت تزریق وریدی و یا مصرف دارو) برای نابود کردن و متوقف کردن سلول های سرطانی استفاده می کنند.
- پرتودرمانی یکی دیگر از این راه هاست. در این روش درمانی از پرتوهایی با انرژی بالا جهت از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
- یکی دیگر از روش هایی که در درمان این نوع از سرطان بسیار شایع است، درمان های هدفمند است که بدون نابود کردن سلول های نرمال، تنها سلول های خونی بدخیم را به طور خاص از بین می برد.
- پیوند سلول های بنیادی سالم به بدن فرد بیمار که در کنار روش های تخریب سلول های بدخیم به تولید سلول های خونی سالم نیز کمک می کند، از دیگر روش های درمانی موثر است.
- جراحی سرطان که برای درمان برخی لنفوم ها به کار می رود و می توان غده های لنفاوی آسیب دیده را از بدن خارج کرد.
- در نهایت به ایمونوتراپی می توان اشاره کرد که در این روش درمانی، سیستم ایمنی بدن در راه نابودی سلول های سرطانی به صورت اختصاصی فعال می شود.
سوالات متداول درمان سرطان خون
متخصص داخلی، فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی
عضو انجمن انکولوژی ایران و اروپا
عضوانجمن خون و سرطان ايران
فوق تخصص بیماری های خون و سرطان بزرگسالان