سن ابتلا به سرطان دهانه رحم
سن ابتلا به سرطان دهانه رحم، مهمترین عامل در ارتباط با این نوع سرطان است. زنان بعد از ورود به دوران بلوغ و تا وقتی که در سن باروری هستند، و حتی بعد از یائسگی در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار دارند. منظور از سن باروری دوران است که زنان قادر به باروری هستند.
در این بازه سنی، تغییرات هورمونی و عواملی نظیر بارداری، زایمان، و استفاده از انواع مختلف داروهای پیشگیری از بارداری، تأثیر مستقیم بر احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم دارند. همچنین، سن بالاتر خطر ابتلا به این نوع سرطان را افزایش میدهد.
پیشنهاد میشود که زنان در این مراحل سنی، منظم برای مشاوره به پزشک مراجعه کرده و عوامل خطر را به دقت بررسی نمایند تا در صورت لزوم، اقدامات پیشگیری و درمانی مناسب را انجام دهند.
بیشتر بخوانید : علائم هشدار دهنده سرطان رحم چیست
آیا با افزایش سن خطر سرطان رحم بیشتر میشود؟
بله، با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم نیز افزایش مییابد. زنان در دوران باروری (قبل از یائسگی) در معرض خطر هستند، اما بعد از یائسگی خطر ابتلا به این بیماری افزایش می یابد. البته با افزایش سن، خطر ابتلا به این نوع سرطان افزایش مییابد.
تغییرات هورمونی، عوامل محیطی، و اثرات بیماریها، همگی میتوانند موجب افزایش خطر این بیماری شوند. از این رو، زنان بالای ۵۰ سال، با انجام بازرسیهای پزشکی منظم و پیگیری دقیق تغییرات در سلامتی خود، میتوانند در شناسایی زودهنگام و درمان موثرتر به این نوع سرطان کمک کنند.
پیشنهاد میشود که زنان با گذشت سنوات باروری، به همراه مشاوره پزشکی، اقدامات پیشگیری و نظارت دقیق بر سلامتی خود را تداوم دهند تا خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم کاهش یابد.
بیشتر بخوانید : راه های درمان سرطان دهانه رحم
سرطان رحم در چه سنی شایع تر است؟
سرطان رحم در دوران پس از سن 50 سال شایع تر است. این سن معمولاً به عنوان یک مرز مهم در افزایش احتمال ابتلا به سرطان رحم در زنان تلقی میشود. گرچه این میانگین سن ممکن است در موارد خاص متغیر باشد و برخی از زنان ممکن است در سنین کمتر نیز به این نوع سرطان مبتلا شوند، اما این افزایش خطر به طور کلی با پیشروی در سن افزایش مییابد.
زنان بالای 50 سال چه اقداماتی را برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم انجام دهند؟
زنان بالای 50 سال میتوانند اقدامات زیر را انجام دهند تا از سرطان دهانه رحم پیشگیری کنند:
- مشاوره پزشکی منظم: مراجعه منظم به پزشک و انجام بازرسیها و تستهای پزشکی، از جمله آزمایشهای پاپ اسمیر و تست HPV، میتواند در شناسایی زودهنگام تغییرات سلولهای پیشسرطانی کمک کند.
- واکسیناسیون HPV: در صورتی که واکسن HPV را در سنین جوانی دریافت نکرده اید، مشاوره با پزشک در مورد امکان واکسیناسیون ممکن است مفید باشد.
- تغذیه سالم: حفظ یک رژیم غذایی سالم با مصرف میوهها و سبزیجات، کاهش مصرف چربیهای اشباع شده، و اجتناب از مصرف زیاد قند و چربی، به تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک میکند.
- اجتناب سیگاری: زنان که سیگار میکشند باید این عادت را ترک کنند، زیرا خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش میدهد.
- مدیریت وزن: حفظ وزن سالم و فعالیتهای ورزشی منظم به افزایش سطح سلامتی و کاهش احتمال ابتلا به سرطان کمک میکند.
- مشاوره ژنتیک: در صورت داشتن سابقه خانوادگی ابتلا سرطان دهانه رحم، مشاوره ژنتیک با پزشک ممکن است برای ارزیابی خطر فردی مفید باشد.
- آگاهی از علائم: گاهی از علائم مختلف مانند خونریزی غیرعادی، درد و تغییرات دیگر در منطقه دهانه رحم و هر گونه ناراحتی غیرعادی، اهمیت دارد و باید توسط پزشک بررسی شود.
سن ابتلا به سرطان دهانه رحم بر اساس آمار
سرطان دهانه رحم با افزایش سن افراد به طور قابل توجهی افزایش مییابد. آمار نشان میدهد:
- زیر 50 سال: در زنان زیر 50 سال، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم کمتر است و این سرطان در این گروه سنی نسبت به گروه سنی بالاتر کمتر شایع است.
- 50 تا 70 سال: در گروه سنی بین 50 تا 70 سال، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم به شدت افزایش مییابد و این باعث میشود که زنان در این بازه سنی بیشتر به سلامتی خود توجه کنند.
- بالای 70 سال: در زنان بالای 70 سال، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم همچنان با افزایش سن افزایش مییابد و این سن افراد ممکن است یکی از عوامل مهم در افزایش احتمال ابتلا به این نوع سرطان باشد.
سوالات متداول
متخصص داخلی، فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی
عضو انجمن انکولوژی ایران و اروپا
عضوانجمن خون و سرطان ايران
فوق تخصص بیماری های خون و سرطان بزرگسالان