برای جلوگیری از سرطان چه باید کرد؟
برای جلوگیری از سرطان چه باید کرد؟
سرطان؛ یکی از بیمناک ترین بیماری هایی است که حتی نام آن موجب استرس و دل نگرانی بسیاری می شود. در دهه های اخیر متاسفانه شاهد شیوع و گسترش روز افزن این بیماری در کشورمان هستیم. پس از آنکه رشد تصاعدی شیوع این بیماری آغاز شد بسیاری از پزشکان و مسئولین در حوزه بهداشت و درمان در جهت آگاهی بخشی بیشتر به مردم حرکت هایی را آغاز کردند.
یکی از اهدافی که در این مقاله مد نظر می باشد این است که بتوانیم اطلاعاتی در خصوص انواع سرطان ها و نیز روش های پیشگیری از سرطان را ارائه داده تا از حجم دل نگرانی هایی که نسبت به این بیماری وجود دارد قدری بکاهیم.
آیا می دانید چند نوع سرطان داریم؟
آیا می دانید پزشکان و متخصصین چه روش ها و راهکارهایی را برای پیش گیری از ابتلا به این بیماری ارائه کرده اند؟
اگر علاقه مند هستید که اطلاعاتی در این زمینه ها داشته باشید تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
سرطان چیست؟
به طور کلی به هر گونه تشکیل سلول های غیر طبیعی و غیر عادی را در بافت های مختلف بدن سرطان گفته می شود. در واقع زمانی که تولید و انتشار سلول های بدن از میزان نرمال خود بیشتر باشد منجر به تشکیل توده هایی می گردد که این سلول ها تمام روند طبیعی بدن را با مشکلاتی مواجه می کنند. در این زمان ما اصطاحا می گوییم فردی دچار سرطان شده است.
انواع سرطان ها
- سرطان خون
- سرطان مثانه
- سرطان کلیه
- سرطان تیروئید
- کولون و رکتوم
- سرطان کبد
- سرطان کیسه صفرا
- سرطان ریه
- سرطان لنفوم
- سرطان لایه داخلی رحم
- سرطان پانکراس
و انواع بسیاری از سرطان ها …
هدف پیشگیری از سرطان
به طور کلی هدف اصلی از پیشگری از ابتلا به سرطان، کاهش هزینه های درمان سرطان، افزایش کیفیت زندگی افراد و کاهش میزان مرگ و میر ناشی از سرطان می باشد. پیشگیری خود شامل اقدامات پیشگیرانه و تشخیصی و مراقبت های لازم در طول دوران این بیماری می باشد. توجه داشته باشید با انجام اقدامات پیشگیرانه می توانید با این بیماری مهلک مقابله کنید.

روش های پیشگیری ابتلا به سرطان
- اولین کاری که افراد باید برای خود و سلامت شان انجام دهند این است که وزن خود را کنترل کنند. افزایش وزن موجب می شود افراد با مشکلاتی در نواحی روده ها، سینه و کبد مواجه شوند که سرطان می تواند یکی از آن مشکلات باشد.
- کسانی که کم تحرک هستند در معرض خطر ابتلا به سرطان هستند. ورزش و افزایش فعالیت ها روزانه می تواند از عوامل مهم پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان ها باشد. ( در روز حداقل سی دقیقه پیاده روی و در حد امکان از دویدن های با سرعت پایین کمک بگیرند.)
- مصرف بیش از اندازه نمک از رایج ترین رفتارهای غذایی است که افراد متوجه آسیبی که به خود وارد می کنند، نیستند. بهتر است برای جلوگیری از ظهور سرطان تمام تلاش مان این باشد که میزان نمک مصرفی مان را کاهش دهیم.
- مصرف بیش از حد گوشت قرمز موجب بروز سرطان در افراد می شود. توصیه این است که حتما میزان محدودی از گوشت های قرمز استفاده کنید تا در خطر نیفتید.
- استفاده از سبزیجات و میوه ها می تواند از عوامل موثر بر کاهش احتمال بروز سرطان باشد. ( سبزیجات و نیز استفاده از گوجه و هندوانه می تواند بسیار در مقابله با سرطان کمک کننده باشد. بسیاری از انواع مواد خوراکی که زیر مجموعه سبزیجات قرار می گیرند خواص ضدسرطانی دارند.)
- استفاده از الکل و مواد مخدر جزء مشهورترین عواملی است که روزانه تاکیدات فراوانی مبنی بر ترک آن ها مشاهده کردید. پس بهتر است برای دوری کردن از سرطان این موارد را به حداقل برسانید. ( یکی از مهم ترین عواملی که بی شک تاثیر بسزایی در ابتلا به سرطان ها را دارد استفاده از انواع سیگار ها، قلیان ها و مواد مخدر است که استفاده از آنها ظهور بیماری سرطان را تسهیل می کند.)
- مادرانی که پس از تولد نوزادشان خودشان به آنها شیر دهی نمی کنند نیز در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه می باشند. توصیه تمامی پزشکان فوق تخصص آنکولوژی این است که حتما خودشان به نوزادان شیر دهند.
- یکی از توصیه هایی که از سوی پزشکان به مراجعین ارائه می شود این است که اگر امکان این را دارند حتما هر سال یکبار آزمایشاتی داشته باشند که در صورت وجود غده هایی در نواحی مختلف بدن، در همان مراحل اولیه تشکیل غده به درمان و مقابله با آن بپردازند.

بیان برخی نکات مهم در خصوص سرطان
- قابل توجه است که براساس گزارشات مستند در خصوص مبتلایان به سرطان واقعیت این است که تقریبا منشا نزدیک به چهل درصد از سرطان ها به رفتار ها و مدل زندگی افراد باز می گردد.
- از شواهدی که برای تاثیر سبک زندگی اشخاص در مشکلات بدنی شان می توان ذکر کرد تاییدی است متخصصین و پزشکان بر تاثیر شدید سیگار کشیدن روی سرطان ریه می گذارند.
- سرطان های پوست اغلب بر اثر آفتاب سوختگی هایی که برای افراد پیش می آید تشکیل می شود.
- سرطان در ناحیه رحمی خانم ها اغلب موارد به علت عفونت های مکرری که در خانم ها بروز پیدا می کند ایجاد می شود.
- علاوه بر تاثیر محیط و نیز رفتار و عادات غذایی، ژنتیک نیز می تواند عامل مهمی در ایجاد توده های سرطانی موثر باشند. مشاهده شده است که در بسیاری موارد ما نوعی از سرطان را در بسیاری از افراد یک خانواده یا خاندان شاهد هستیم.
سخن آخر
بر اساس آنچه تاکنون گفته شد می توان گفت که کدام گزینه به پیشگیری از سرطان کمک می کند که با رعایت آن تا حد بسیار زیادی می توان در بروز سرطان و یا در پیشگیری از آن نقش داشت. دیده می شود که با رعایت ساده ترین روش ها و با کمترین زحمت می توانیم از این بیماری دوری کنیم و تا حد زیادی در صد احتمال ابتلا به این بیماری را در خودمان و عزیزانمان کاهش دهیم.
راه های ارتباطی با دکتر معصومه صابریان فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی:
- تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از پارک ملت، ایستگاه خبرنگاران، برج جم، طبقه اول، واحد۴
- (021) 22014532 – 22013068
- (0938) 6921414 – (0938) 8907079
- info@drsaberian.com
- صفحه اینستاگرام

متخصص داخلی، فوق تخصص آنکولوژی و هماتولوژی
عضو انجمن انکولوژی ایران و اروپا
عضوانجمن خون و سرطان ايران
فوق تخصص بیماری های خون و سرطان بزرگسالان