(021) 22 01 45 32 - (0938) 692 1414
تهران، خیابان ولیعصر، ایستگاه خبرنگاران، برج جم، طبقه اول، واحد۴

درمان سرطان دهانه رحم

درمان سرطان رحم یا درمان سرطان دهانه رحم امروزه شامل روش های مختلفی است که با توجه به شرایط بیماران در نظر گرفته می شود. اولین اقدام در درمان سرطان رحم نمونه برداری و بررسی وضعیت توده های سرطانی در آن است. بعد از بیوپسی و تصویربرداری های لازم شدت بیماری و میزان وخیم بودن آن مشخص می شود که در این صورت یکی از روش های درمان سرطان و یا چند مورد به صورت همزمان مورد تجویز و استفاده قرار می گیرد. به طور کلی برای درمان سرطان رحم از روش های زیر استفاده می شود :

جراحی برای درمان سرطان دهانه رحم

سرطان های دهانه رحم که در مراحل اولیه بوده و فراتر از دهانه رحم رشد نکرده اند، معمولاً با جراحی درمان می شوند. اندازه سرطان، مرحله آن و اینکه آیا می خواهید در آینده باردار شوید، تعیین می کند که کدام عمل برای شما بهترین است. گزینه های جراحی سرطان دهانه رحم شامل موارد زیر باشد:

  • بیوپسی مخروطی : از این روش جراحی برای از بین بردن سرطان دهانه رحم بسیار کوچک استفاده می‌کنند. ممکن است بتوان تمام سرطان را با بیوپسی مخروطی برداشت. این روش شامل بریدن یک قطعه مخروطی شکل از بافت دهانه رحم و دست نخورده ماندن بقیه دهانه رحم است. این گزینه ممکن است این امکان را برای بیمار فراهم کند تا  در آینده باردار شود.
  • تراکستومی  : این جراحی برای برداشتن دهانه رحم مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش دهانه رحم و برخی از بافت های اطراف آن برداشته می شود. رحم  در این روش باقی می ماند، بنابراین در صورت تمایل بیمار میتواند باردار شود.
  • هیسترکتومی : این جراحی برای برداشتن دهانه رحم و رحم انجام می شود. اکثر سرطان های دهانه رحم که به خارج از دهانه رحم گسترش نیافته اند، با عمل هیسترکتومی درمان می شوند. این روش شامل برداشتن دهانه رحم، رحم، بخشی از واژن و غدد لنفاوی مجاور است. هیسترکتومی اغلب می تواند سرطان را درمان کرده و از بازگشت آن جلوگیری کند. اما برداشتن رحم باردار شدن راغیرممکن می کند. هیسترکتومی با حداقل تهاجمی گزینه ای مناسب برای درمان سرطان های بسیار کوچک و گسترش نیافته دهانه رحم است. با جراحی لاپاراسکوپی به جای یک برش طویل، با ایجاد چندین برش کوچک در شکم عوارض جراحی را به حداقل کاهش می دهند، و زخم سریعتر بهبود می یابد. اما برخی تحقیقات نشان داده هیسترکتومی با لاپاراسکوپی ممکن است کمتر از هیسترکتومی سنتی موثر باشد.

پرتو درمانی رایج ترین روش درمان سرطان دهانه رحم

پرتودرمانی رایج‌ترین روش درمان سرطان دهانه رحم است، برای انجام این درمان از پرتوهای پرانرژی و قدرتمند برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کنند. در این روش انرژی می تواند از پرتوهای ایکس، پروتون ها یا منابع دیگر تامین شود.  

برای اثربخشی بیشتر معمولاً از ترکیب پرتودرمانی با شیمی درمانی به عنوان درمان اولیه برای سرطان های دهانه رحم که به خارج از دهانه رحم گسترش یافته استفاده می‌کنند. همچنین از پرتو درمانی برای کاهش افزایش خطر بازگشت سرطان، پس از جراحی نیز استفاده می‌کنند. پرتودرمانی ممکن است باعث یائسگی شود. 

شیمی درمانی

در شیمی درمانی از داروهای قوی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کنند. برای سرطان دهانه رحم که به خارج از دهانه رحم گسترش یافته است، دوزهای کم شیمی درمانی اغلب با پرتودرمانی ترکیب می شود. این به این دلیل است که شیمی درمانی ممکن است اثرات پرتو را افزایش دهد. ممکن است دوزهای بالاتر شیمی درمانی برای کمک به کنترل علائم سرطان بسیار پیشرفته توصیه شود. همچنین ممکن است قبل از جراحی برای کاهش اندازه سرطان از شیمی درمانی استفاده شود.

درمان هدفمند

در درمان هدفمند از داروهایی استفاده می شود که به مواد شیمیایی خاصی در سلول های سرطانی حمله می کنند. با مسدود کردن این مواد شیمیایی، درمان های هدفمند می توانند باعث مرگ سلول های سرطانی شوند. درمان هدفمند معمولاً با شیمی درمانی ترکیب می شود و ممکن است گزینه ای برای سرطان پیشرفته دهانه رحم باشد.

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی درمانی با دارو انجام شده و به سیستم ایمنی کمک می کند تا سلول های سرطانی را از بین ببرد. سیستم ایمنی بدن با حمله به میکروب ها و سایر سلول هایی که نباید در بدن باشند، با بیماری ها مبارزه می کند. سلول های سرطانی با پنهان شدن از سیستم ایمنی بدن زنده می مانند. ایمونوتراپی به سلول های سیستم ایمنی کمک می کند تا سلول های سرطانی را پیدا کرده و از بین ببرند. برای سرطان دهانه رحم، ایمونوتراپی ممکن است زمانی در نظر گرفته شود که سرطان پیشرفته باشد و سایر درمان ها کارساز نباشند.

بیشتر بخوانید : آیا با برداشتن رحم سرطان از بین میرود؟

آیا سرطان دهانه رحم به طور کامل قابل درمان است؟

اکثر سرطان های دهانه رحم که تا خارج از دهانه رحم نیز گسترش نیافته اند، با عمل جراحی هیسترکتومی درمان می شوند. این عمل شامل برداشتن و حذف دهانه رحم، رحم، بخشی از واژن و غدد لنفاوی مجاور است. هیسترکتومی اغلب می تواند سرطان را درمان کرده و از عود آن جلوگیری کند.

رایج ترین درمان سرطان دهانه رحم چیست؟

برای مراحل اولیه سرطان دهانه رحم، ممکن است از جراحی یا پرتودرمانی همراه باشیمی درمانی استفاده شود. برای مراحل بعدی، پرتودرمانی همراه باشیمی درمانی معمولا درمان اصلی است. شیمی درمانی اغلب برای درمان سرطان پیشرفته دهانه رحم استفاده می شود.

بیشتر بخوانید : آیا سرطان رحم کشنده است؟ 

درمان سرطان رحم با هورمون درمانی

هورمون درمانی یک تکنیک است که مانع از رشد سرطانی هورمون های رشد می شود. در واقع یا باعث متوقف کردن عملکرد و پیشرفت آن می شود یا آن را از بین برده و با سلول های سالم جایگزین می کند. هورمون درمانی به عنوان روشی مکمل برای شیمی درمانی یا پرتودرمانی در نظر گرفته می شود که تاثیرات چشمگیری در درمان انواع سرطان و درمان سرطان رحم دارد. دوز مصرفی و میزان مصرف داروهای هورمونی در این روش به تشخیص بهترین متخصص آنکولوژی بستگی دارد.

پس از آنکه علامت های مشکوک را شناسایی کردید اگر به پزشکان متخصص رجوع کنید در مراحل ابتدایی اقداماتی از قبیل نمونه برداری از رحم، سونوگرافی، انجام می شود. در پاره ای از موارد زنان به دلایل جسمی طاقت و توان نمونه برداری را ندارند به همین جهت در این مواقع از کورتاژ استفاده می شود. سونوگرافی داخل رحمی نیز می تواند تا حد زیادی کمک کننده باشد ولی کارایی نمونه برداری از رحم را ندارد.
تمام این اقدامات برای این صورت می گیرد که نوع و شدت سرطان رحم را مشخص کند. پس از آنکه این موارد مشخص گردید روش درمان از سوی پزشک مشخص می شود.

درمان سرطان دهانه رحم متناسب با مرحله بیماری 

درمان-سرطان-رحم-متناسب-مرحله

در این بیماری متناسب با مرحله و میزان پیشرفت آن تعیین می‌شود:

درمان سرطان دهانه رحم در مرحله 1

در این حالت بیماری تنها به سطح دهانه رحم نفوذ پیدا کرده و به به غدد لنفاوی مجاور سرایت نکرده است. درمان های مرحله 1 سرطان دهانه رحم برای زنان بسته به اینکه می خواهند در آینده بچه دار شوند یا خیر متفاوت است.

برای کسانی که مایل به حفظ باروری هستند، درمان های اولیه عبارتند از:

بیوپسی مخروطی: برداشتن یک بافت مخروطی شکل از دهانه رحم. اینکه آیا درمان اضافی نیاز است یا نه بستگی به نتایج بیوپسی دارد.

  • اگر نتایج بیوپسی منفی باشد، به این معنی است که لبه‌ها حاوی سلول‌های سرطانی نیستند و جراحی همه آن را حذف کرده است. برای اطمینان از عدم بازگشت سرطان باید تحت نظر باشید، اما نیازی به درمان بیشتری نیست.
  • اگر نتایج بیوپسی مثبت باشد، ممکن است سرطان باقی بماند، در این صورت پزشک  بیوپسی مخروطی را تکرار کرده و یا روش تراکستومی شامل برداشتن دهانه رحم، واژن فوقانی و بافت اطراف دهانه رحم استفاده می‌کند.باردار شدن پس از این جراحی ممکن است دشوارتر باشد و برخی از زنان مشکلات باروری را تجربه می کنند. با این حال، گزینه هایی برای حفظ باروری وجود دارد . بارداری پس از تراکستومی  منجر به سزارین برای تولد نوزاد می شود.

اگر سرطان در خون یا رگ‌های لنفاوی باشد و نمونه‌برداری مخروطی با حاشیه‌های منفی برگردد، غدد لنفاوی لگن برداشته می‌شوند.

برای کسانی که قصد بچه دار شدن ندارند، گزینه های درمان متفاوت است:

  • موارد زیر گزینه‌های جراحی هستند که بافت آسیب‌دیده (و برخی از بافت‌های سالم را برای جلوگیری از گسترش آن حذف می‌کنند).
  • هیسترکتومی : برداشتن دهانه رحم و رحم.
  • برداشتن غدد لنفاوی (بستگی به این دارد که آیا غدد لنفاوی درگیر هستند یا خیر.)
  • درمان پزشکی شامل پرتو یا دارو برای درمان سرطان است.
  • تابش پرتو خارجی به لگن
  • براکی تراپی پرتودرمانی داخلی 

تقریباً 92 درصد از زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم موضعی احتمالاً تا 5 سال دیگر زنده خواهند بود. با این حال، اگر درگیری غدد لنفاوی لگن وجود داشته باشد، میزان بقا کمتر است.

درمان سرطان دهانه رحم در مرحله 2

مرحله 2 سرطان دهانه رحم زمانی رخ می دهد که سرطان از دهانه رحم و رحم گسترش یافته باشد. در مرحله 2، سلول های سرطانی، فراتر از دهانه رحم و رحم رشد کرده، اما به دیواره های لگن یا واژن نرسیده است و به غدد لنفاوی مجاور سرایت نکرده است.

به طور معمول، ترکیبی از شیمی درمانی و پرتودرمانی بهترین انتخاب است. پرتودرمانی هم EBRT و هم شیمی درمانی است.  این بیماری با ترکیبی از شیمی درمانی و پرتو درمانی قابل درمان است. با این حال، در برخی موارد، ممکن است عمل جراحی ضروری باشد.

درمان سرطان دهانه رحم در مرحله 3

مرحله 3 سرطان دهانه رحم زمانی است که سرطان به قسمت پایین واژن یا دیواره های لگن گسترش یافته است. در مرحله 3 سرطان دهانه رحم، تومورها ممکن است حالب ها (لوله هایی که ادرار را از کلیه ها به مثانه می برند) مسدود کنند.

درمان مرحله 3 سرطان دهانه رحم شامل موارد زیر است:

  • عمل جراحی
  • تشعشع (EBRT یا داخلی)
  • شیمی درمانی
  • درمان هدفمند 

درمان سرطان دهانه رحم در مرحله 4

مرحله 4 سرطان دهانه رحم سرطانی است که به اندام های دیگر رشد کرده یا متاستاز داده است. مرحله 4 سرطان دهانه رحم به مثانه، رکتوم یا اندام های دور (مانند استخوان ها یا ریه ها) گسترش یافته است. مرحله 4 سرطان دهانه رحم به دو دسته A و B تقسیم می شود.

  • 4A: سرطان به مثانه، رکتوم یا خارج از لگن گسترش یافته است.
  • 4B: سرطان به اندام ها یا غدد لنفاوی خارج از ناحیه لگن متاستاز داده است.

از آنجایی که مرحله 4 سرطان دهانه رحم پیشرفته است، درمان ها تهاجمی تر هستند. گزینه هایی برای مراقبت تسکینی برای بهبود کیفیت زندگی وجود دارد. این گزینه ها عبارتند از:

  • شیمی درمانی : برای مرحله 4A سرطان دهانه رحم، هم شیمی درمانی و هم پرتودرمانی انجام داده می شود. دارو یا داروهای شیمی درمانی هر 4 هفته یکبار برای موثرتر کردن پرتودرمانی مصرف می شوند.  
  • تابش – تشعشع : براکی تراپی یا هر دو نیز می توانند در طول درمان تسکینی انجام شوند.

 نرخ بقای 5 ساله برای مرحله 3 سرطان دهانه رحم دو برابر بیشتر از مرحله 4 است. هنگامی که سرطان به سایر نواحی بدن   گسترش می یابد، میزان بقا 16.8٪ است.

منبع : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352506#

سوالات متداول درمان سرطان دهانه رحم

دیدگاه

هشت − چهار =

Call Now Button